Fascinationen för kungligheter är psykologiskt sett densamma som attraktionen för kända tv-personligheter och sportstjärnor.
Psykologer kallar fenomenet parasocialt beteende, där vi utvecklar en ensidig relation med en person som vi aldrig interagerar på riktigt med.
Många individer utvecklar ett parasocialt band till kungliga familjer som kan bli så pass starkt att de exempelvis upplever sorg i samband med dödsfall eller skilsmässor bland de kungliga.
Extrema kändisdyrkare har låg intelligens
2002 publicerade Lynn McCutcheon en studie om olika grad av kändisdyrkan.
Mild kändisdyrkan är vanlig och innebär ett beteende där vi följer och läser om en kändis. Dyrkan intensifieras när vi lever våra liv till viss del genom en kändis. Den mest extrema nivån inkluderar överidentifikation, där människor blir som besatta av kändisen.
Människor som är benägna att dyrka en kändis till extrem grad lider ofta av ångest, är ensamma och har låg intelligensnivå.
Enligt McCutcheon representerar kungligheter något vi undermedvetet har lärt oss att se upp till – rikedom, berömmelse och social status paketerat som i en saga.
Kungahuset representerar också stabilitet i en föränderlig värld. Under Storbritanniens drottning Elizabeths tid på tronen passerade totalt 15 premiärministrar.