Vad är en narcissist?
Begreppet narcissist används ofta om människor som är självupptagna och arroganta. Men narcissism är en psykisk sjukdom som klassificeras under kategorien "Andra personlighetsstörningar" i International Statistical Classification of Diseases (ICD), WHO:s klassificeringssystem för olika diagnoser.
Narcissistisk personlighetsstörning kan vid en första anblick påminna om sociopati och psykopati, men sjukdomen åtskiljer sig på flera punkter. En narcissist är generellt inte aggressiv och tenderar heller inte att vara våldsam.
Narcissismens centrala kännetecken är en hunger efter beundran med en extremt förvrängd självbild. Det innebär att en narcissist överskattar sina egna förmågor och tror att hen är betydligt bättre än andra . Det gör varken sociopater eller psykopater.
Känner du igen en narcissist?
Finns det någon du misstänker vara en narcissist? Psykologer ställer ett antal krav för diagnosen narcissistisk personlighetsstörning varav fem måste finnas med:
- Hög uppfattning om egna förmågor som ger extremt hög självuppfattning
- Arrogant beteende
- Konstant uppmärksamhetskrävande
- Förväntningar om särbehandling från andra
- Känslan av att vara väldigt speciell och unik
- Är avundsjuk på andra eller tror att andra är avundsjuka på dem
- Saknar empati
- Utnyttjar andra cyniskt för att uppnå sina mål
- Känner krav på överdriven beundran från andra
Forskare vet ännu inte varför vissa människor utvecklar narcissistisk personlighetsstörning. Det råder dock en enighet om att både arv och miljö spelar in.

Ordet narcissist härstammar från grekisk mytologi där den vackre Narcissus förälskar sig i sin egen spegelbil och till slut dör han av längtan efter sig själv.
Narcissister drabbas i mindre utsträckning av depression
Forskning från Queens University Belfast visar att även om narcissister har många problematiska drag så verkar några av dem också ha fördel av sin personlighetsstörning.
700 försökspersoner fick fylla i olika enkät som mätte narcissistiska drag, mental styrka och symptom på depression och stress. Resultaten visade att narcissister kunde delas upp i två kategorier - känsliga narcissister och storslagna narcissister.
De känsliga narcissisterna var generellt mer defensiva och fientliga medan de storslagna narcissisterna hade hög självkänsla och var mycket upptagna av status och makt. De storslagna narcissisterna var dock även mycket självsäkra och målmedvetna och enligt forskarna verkade det som att dessa drag minskade risken för både depression och stress hos narcissisterna.
En narcissist kan mycket väl förändras
Det finns också vissa bevis som tyder på att narcissister kan förändras till det bättre.
En större studie från 2019 har visat att människor med narcissistiska tendenser ofta får en mer realistisk syn på sig själva när de möter motstånd i livet.
Forskare pekade bland annat på att det är det första jobbet som får narcissister att ändra sin självbild. I det första mötet med arbetslivet tvingas de nämligen ta emot kritik - något som narcissister hatar.
Studien pågick under flera år och baserades på hundratals människor från flera generationer. Och forskarna slår fast att det är en myt att vissa generationer är mer narcissistiska än andra.