Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Narcissist

Vad är en narcissist?

Narcissister anser att de är bättre än andra och kräver därför ständig beundran från sin omgivning. Enligt studier är dock inte den enormt höga självkänslan uteslutande negativ eftersom det medföra att narcissisterna är bättre rustade mot två vanliga sjukdomar.

Shutterstock

Vad är en narcissist?

Begreppet narcissist används ofta om människor som är självupptagna och arroganta. Men narcissism är en psykisk sjukdom som klassificeras under kategorien "Andra personlighetsstörningar" i International Statistical Classification of Diseases (ICD), WHO:s klassificeringssystem för olika diagnoser.

Narcissistisk personlighetsstörning kan vid en första anblick påminna om sociopati och psykopati, men sjukdomen åtskiljer sig på flera punkter. En narcissist är generellt inte aggressiv och tenderar heller inte att vara våldsam.

Narcissismens centrala kännetecken är en hunger efter beundran med en extremt förvrängd självbild. Det innebär att en narcissist överskattar sina egna förmågor och tror att hen är betydligt bättre än andra . Det gör varken sociopater eller psykopater.

Känner du igen en narcissist?

Finns det någon du misstänker vara en narcissist? Psykologer ställer ett antal krav för diagnosen narcissistisk personlighetsstörning varav fem måste finnas med:

  • Hög uppfattning om egna förmågor som ger extremt hög självuppfattning
  • Arrogant beteende
  • Konstant uppmärksamhetskrävande
  • Förväntningar om särbehandling från andra
  • Känslan av att vara väldigt speciell och unik
  • Är avundsjuk på andra eller tror att andra är avundsjuka på dem
  • Saknar empati
  • Utnyttjar andra cyniskt för att uppnå sina mål
  • Känner krav på överdriven beundran från andra

Forskare vet ännu inte varför vissa människor utvecklar narcissistisk personlighetsstörning. Det råder dock en enighet om att både arv och miljö spelar in.

Narcissisten Narcissus

Ordet narcissist härstammar från grekisk mytologi där den vackre Narcissus förälskar sig i sin egen spegelbil och till slut dör han av längtan efter sig själv.

© Shutterstock

Narcissister drabbas i mindre utsträckning av depression

Forskning från Queens University Belfast visar att även om narcissister har många problematiska drag så verkar några av dem också ha fördel av sin personlighetsstörning.

700 försökspersoner fick fylla i olika enkät som mätte narcissistiska drag, mental styrka och symptom på depression och stress. Resultaten visade att narcissister kunde delas upp i två kategorier - känsliga narcissister och storslagna narcissister.

De känsliga narcissisterna var generellt mer defensiva och fientliga medan de storslagna narcissisterna hade hög självkänsla och var mycket upptagna av status och makt. De storslagna narcissisterna var dock även mycket självsäkra och målmedvetna och enligt forskarna verkade det som att dessa drag minskade risken för både depression och stress hos narcissisterna.

En narcissist kan mycket väl förändras

Det finns också vissa bevis som tyder på att narcissister kan förändras till det bättre.

En större studie från 2019 har visat att människor med narcissistiska tendenser ofta får en mer realistisk syn på sig själva när de möter motstånd i livet.

Forskare pekade bland annat på att det är det första jobbet som får narcissister att ändra sin självbild. I det första mötet med arbetslivet tvingas de nämligen ta emot kritik - något som narcissister hatar.
Studien pågick under flera år och baserades på hundratals människor från flera generationer. Och forskarna slår fast att det är en myt att vissa generationer är mer narcissistiska än andra.

Läs också:

sociopat
Psykologi

Så känner du igen en sociopat

3 minuter
Sådan spotter du en kvindelig psykopat.
Psykologi

Känn igen en kvinnlig psykopat

2 minuter
Psykologi

I en tid med munskydd: Så läser du av andras ögon

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj