Vackra människor lurar omgivningen

Vackra människor glider genom livet framburna av omgivningens uppfattning om att vacker rimmar på kompetent. Men det är ensamt på toppen, varnar forskare.

nb_u08 Beautiful people

Ett symmetriskt ansikte, slät hy, böljande hår och mandelformade ögon är en större hjälp vid en muntlig tentamen än ett skarpt intellekt och goda anteckningar.

Din examinator kommer nämligen precis som din arbetsgivare och din domare, skulle du någonsin hamna i rätten, anta att ditt vackra utseende också avspeglar dina förmågor och resten av din personlighet.

En ny stor psykologisk rapport slår fast att vackra människor får bättre betyg, tjänar mer, får högre positioner och vinner fler rättegångar än genomsnittet.

Vackra människor tjänar mest

Psykologer från University of North Carolina i USA har samlat resultaten från en mängd individuella undersökningar och slår fast att ett vackert utseende rent statistiskt kommer bära dig fram i livet.

“Effekten är självförstärkande. De tidiga positiva upplevelserna ger dig självförtroende och en positiv livssyn, som senare förbättrar dina möjligheter för att visa vad du kan", förklarar socialpsykolog Tonya Frevert för BBC.

Vackra människor är ensamma

Vackra attribut kan dock också ha en baksida, enligt forskarna.

Medan vackra män automatiskt anses vara goda ledare, kämpar många vackra kvinnor t.ex. med att bli tagna seriöst.

En gammal undersökning från 1975 har dessutom slagit fast att extraordinärt vackra människor ofta är ensamma för att andra personer håller avstånd, blir svartsjuka eller inte känner sig "värdiga" att tala med vederbörande.

LÄS ÄVEN: Så känner du igen en sociopat