nb_u08 Beautiful people
Människan - Psykologi

Vackra människor lurar omgivningen

Vackra människor glider genom livet framburna av omgivningens uppfattning om att vacker rimmar på kompetent. Men det är ensamt på toppen, varnar forskare.

Ett symmetriskt ansikte, slät hy, böljande hår och mandelformade ögon är en större hjälp vid en muntlig tentamen än ett skarpt intellekt och goda anteckningar.

Din examinator kommer nämligen precis som din arbetsgivare och din domare, skulle du någonsin hamna i rätten, anta att ditt vackra utseende också avspeglar dina förmågor och resten av din personlighet.

En ny stor psykologisk rapport slår fast att vackra människor får bättre betyg, tjänar mer, får högre positioner och vinner fler rättegångar än genomsnittet.

Vackra människor tjänar mest

Psykologer från University of North Carolina i USA har samlat resultaten från en mängd individuella undersökningar och slår fast att ett vackert utseende rent statistiskt kommer bära dig fram i livet.

“Effekten är självförstärkande. De tidiga positiva upplevelserna ger dig självförtroende och en positiv livssyn, som senare förbättrar dina möjligheter för att visa vad du kan", förklarar socialpsykolog Tonya Frevert för BBC.

Vackra människor är ensamma

Vackra attribut kan dock också ha en baksida, enligt forskarna.

Medan vackra män automatiskt anses vara goda ledare, kämpar många vackra kvinnor t.ex. med att bli tagna seriöst.

En gammal undersökning från 1975 har dessutom slagit fast att extraordinärt vackra människor ofta är ensamma för att andra personer håller avstånd, blir svartsjuka eller inte känner sig "värdiga" att tala med vederbörande.

Läs också:

Forntidsdjur

Mammuten föll offer för genetisk härdsmälta

1 minut
sten saks papir
Psykologi

Så vinner du alltid i sten, sax, påse

2 minutter
Armstrong
Psykologi

Så känner du igen en lögn

0 minutter

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!