Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

undskyld så det batter
Människan - Psykologi

Forskarna avslöjar den perfekta ursäkten

Du kan säga förlåt på många sätt, men vissa är bättre än andra. Du ska till exempel INTE bara nöja dig med att be om förlåtelse. Här är receptet på den perfekta ursäkten enligt vetenskapen.

”Det visade brist på omdöme och är ett personligt misslyckande för mig som jag - och endast jag - är helt och fullt ansvarig för.”

Det var vad Bill Clinton sa i nationell tv efter sexskandalen med Monica Lewinsky 1998. Och presidentens försök till botgöring var inte helt fel ute om man ska tro en ny studie i konsten att säga förlåt.

Förlåt! Förlåt! Förlåt!

Forskarna bakom undersökningen har kartlagt ursäktens sex kärnkomponenter och beskrivit vad som fungerar bäst – och här kommer erkännandet av ansvar på en klar första plats:

1. Erkänn att det var ditt ansvar

2. Erbjud att du ska göra det bra igen

3. Förklara vad som gick snett

4. Visa att du ångrar det

5. Förklara din ilska

6. Be om förlåtelse

”Vår forskning visar att den viktigaste delen i en ursäkt är erkännandet av ansvar. Säg att det är ditt fel, att du gjorde ett misstag”, säger studiens huvudförfattare, psykolog och professor Roy Lewicki, i ett pressmeddelande från Ohio State University, USA.

Det näst viktigaste elementet var att säga att du vill försöka gottgöra det.

”Tala är gratis. Men genom att säga att du vill göra det bra igen förpliktigar du dig att göra något för att reparera skadan som skett,” säger Lewicki.

På en delad tredjeplats kom en förklaring och ett uttryck för ånger och samvetskval medan det att be om förlåtelse hamnade på en sistaplats.

Generellt gällde att ju fler element som drogs in i ursäkten desto bättre fungerade den.

”Ursäkta, men jag tror att du ljuger!”

En ursäkt kan vara på sin plats när du blir fångad i en lögn. Och det är faktiskt inte så svårt att avslöja en lögnare som man kan tro. Läs hur man gör i vår artikel:

Läs också:

Obama
Hjärnan

5 skäl till att vänsterhänta är bäst

0 minuter
Psykologi

Forskare har hittat receptet till en seriemördare

15 minuter
nb_u08 Beautiful people
Psykologi

Vackra människor lurar omgivningen

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj