Forskarna avslöjar den perfekta ursäkten

Du kan säga förlåt på många sätt, men vissa är bättre än andra. Du ska till exempel INTE bara nöja dig med att be om förlåtelse. Här är receptet på den perfekta ursäkten enligt vetenskapen.

undskyld så det batter

”Det visade brist på omdöme och är ett personligt misslyckande för mig som jag - och endast jag - är helt och fullt ansvarig för.”

Det var vad Bill Clinton sa i nationell tv efter sexskandalen med Monica Lewinsky 1998. Och presidentens försök till botgöring var inte helt fel ute om man ska tro en ny studie i konsten att säga förlåt.

Förlåt! Förlåt! Förlåt!

Forskarna bakom undersökningen har kartlagt ursäktens sex kärnkomponenter och beskrivit vad som fungerar bäst – och här kommer erkännandet av ansvar på en klar första plats:

1. Erkänn att det var ditt ansvar

2. Erbjud att du ska göra det bra igen

3. Förklara vad som gick snett

4. Visa att du ångrar det

5. Förklara din ilska

6. Be om förlåtelse

”Vår forskning visar att den viktigaste delen i en ursäkt är erkännandet av ansvar. Säg att det är ditt fel, att du gjorde ett misstag”, säger studiens huvudförfattare, psykolog och professor Roy Lewicki, i ett pressmeddelande från Ohio State University, USA.

Det näst viktigaste elementet var att säga att du vill försöka gottgöra det.

”Tala är gratis. Men genom att säga att du vill göra det bra igen förpliktigar du dig att göra något för att reparera skadan som skett,” säger Lewicki.

På en delad tredjeplats kom en förklaring och ett uttryck för ånger och samvetskval medan det att be om förlåtelse hamnade på en sistaplats.

Generellt gällde att ju fler element som drogs in i ursäkten desto bättre fungerade den.

”Ursäkta, men jag tror att du ljuger!”

En ursäkt kan vara på sin plats när du blir fångad i en lögn. Och det är faktiskt inte så svårt att avslöja en lögnare som man kan tro. Läs hur man gör i vår artikel: