Test avslöjar dina omedvetna fördomar

Din hjärna är infiltrerad av dolda nätverk som förprogrammerar dina reaktioner på omvärlden. Men forskarna har tagit fram ett test som kan avslöja några av de dolda programmen. Så ta tio minuter och gör det djuplodande testet här.

Hjärnan

Omedvetna nätverk i hjärnan styr ditt liv.

© Claus Lunau & Shutterstock

80 procent av din hjärnas energi går till ett enormt nätverk av nervceller som – oberoende av ditt medvetande – bestämmer hur du reagerar på din omvärld.

Det är slutsatsen i den amerikanska hjärnforskarens Marcus Raichles forskning. Han gav det omfattande nätverket namnet "default mode network" eller standardnätverket eftersom det kör för högtryck även när vi slappnar av.

Testa dina omedvetna fördomar

Dina reaktioner på omvärlden är förprogrammerade i hjärnans omedvetna nätverk, men forskarna har utvecklat ett test som kan avslöja några av de dolda programmen. Dessa så kallade IAT-test kan exempelvis visa dig om du har fördomar mot bestämda grupper av befolkningar.

En IAT-test undersöker bland annat om det är svårt för din hjärna att koppla positiva ord till en viss grupp av befolkningar.

Testet är byggd för att avslöja fördomar oavsett om du är medveten om dem eller inte.

Du kan själv göra olika IAT-test här (testen är på engelska).

Hjärnan bygger om dolda nätverk

Om testet avslöjar några obehagliga fördomar kan du glädja dig åt att hjärnans omedvetna nätverk går att programmera om.

I år skannade forskare standardnätverket före och efter att deras försökspersoner utförde en speciell uppgift. Resultaten visade att standardnätverket ständigt ändrar sina kopplingar allteftersom du blir klokare.