Shutterstock
Flirt flirta människor fitness

Studie: Här är den mest effektiva flirtstrategin

Du behöver inte se ut som James Bond eller Jennifer Lopez för att lyckas med att attrahera det motsatta könet. Ny forskning visar att en viss typ av flirt fungerar effektivt för både heterosexuella män och kvinnor.

Även om avståndet till en attraktiv man eller kvinna på en fest bara är några meter kan det känslomässigt kännas som längre än till månen. För vad sjutton gör du för att få kontakt med den personen – oavsett om du har ett kortsiktigt syfte eller om det gäller en potentiell partner för livet?

Svaret, enligt forskarna, är: Börja flirta.

Att flirta omfattar ett antal mer eller mindre subtila typer av kommunikation som ska få den potentiella partnern att gilla dig. Det kan vara både språkliga signaler eller kroppsuttryck som mer eller mindre tydligt indikerar att du är intresserad av en närmare bekantskap.

Forskare från USA och Norge bestämde sig för att studera upp till 1 000 heterosexuella studenter från båda länderna för att fastställa de mest effektiva flirtmetoderna för båda könen. En av slutsatserna av studien, som går att läsa i Evolutionary Psychology, är att det är en bra idé att först avgöra vilken typ av relation du letar efter.

Det kan bli för uppenbart

Om det handlar om en kort affär bör kvinnor, enligt studien, vänta med att börja kramas eller kyssa den potentiella partnern i nacken – även om det kan verka som en väldigt direkt signal. I stället gäller det för kvinnorna att visa att de är tillgängliga för mannen.

Flirt flirta

Det kan vara svårt att få igång en bekantskap – men ett leende och en rolig kommentar kan leda till små mirakel.

© Shutterstock

När det kommer till män som söker en kvinnlig partner för en långvarig relation är det bra att signalera generositet och att du är beredd att skapa en nära relation.

Och så finns det universella flirtknepet som kan användas framgångsrikt av både män och kvinnor, oavsett om målet är kortsiktig närkontakt eller fyra barn, villa och en minibuss med plats för hela gänget:

Använd humor.

Humor visade sig vara det optimala verktyget för att närma sig det motsatta könet. Börja med ett leende och ögonkontakt. Fortsätt sedan skratta åt den utvlades skämt och roliga historier. På så sätt har en hel del övervunnits i jakten på att bygga en framgångsrik relation.

”Det är inte bara effektivt att använda humorn. För kvinnor är det väldigt viktigt att den potentiella partnern får intrycket att han är rolig", säger Rebecca Burch, en New York-baserad forskare inom mänskliga beteenden och medförfattare till studien.

För män visade det sig också att ett humoristiskt förhållningssätt var den bästa metoden för att väcka intresse hos kvinnor, oavsett om målet var en kort eller långvarig relation.

Här är den mest effektiva flirttaktiken om målet är ett långvarigt förhållande

Forskarnas slutsats är entydig: Ett bra utseende är inte avgörande för parbildandet. Å andra sidan är ett humoristiskt förhållningssätt till livet kopplat till intelligens, självförtroende, empati och en god intuition. Och flirtteknikernas effektivitet påverkades inte av skillnader hos könen, så som ålder, religiös övertygelse och hur introverta eller extroverta testdeltagarna var.

Det framgår också av studien att det inte fanns några signifikanta skillnader i effekten av flirttekniker i USA och Norge. Det kan finnas mindre skillnader i till exempel uppfattningen av kroppssignaler, men inte tillräckligt för att störa den enhetliga bilden av sätten att flirta.