Shutterstock

Så känner du igen en psykopat på jobbet

En psykopat väljer vissa yrken framför andra. Se listan över de vanligaste yrkesvalen för psykopater. Finns det en på ditt jobb?

Historien om den våldsamma och mordiska psykopaten à la Hannibal Lecter är en skröna. En del psykopater är kriminella, men de allra flesta är faktiskt inte våldsamma.

Det är störst sannolikhet att du springer på en icke-våldsam psykopat på jobbet.

Finns det en psykopat på ditt jobb?

Den brittiske psykologen och författaren Kevin Dutton gav år 2012 ut en bok med titeln 'The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success'.

Läs även om den närbesläktade narcissisten

Dutton gjorde en lista över tio professioner som i större utsträckning drar till sig psykopater.

Där är det tal om så kallade framgångsrika psykopater – som inte våldsamma. De finns ofta i dessa positioner:

– Den här typen av jobb kännetecknas av att de är mycket själviscensättande och att makt spelar en central roll. En kirurg är till exempel herre över liv och död. De har inte någonting emot att stå i centrum och få uppmärksamhet, vilket är typiskt för psykopater. Tine Wøbbe, ledande psykolog vid psykiatriska centret Sct. Hans i Roskilde.

Känn igen en psykopat

Du kan känna igen en psykopat utifrån en rad typiska karaktärsdrag.

Gemensamt för dem är att de flesta är män och de generellt sett är charmerande, impulsiva, ljuger ofta, är extremt manipulativa, har stort självförtroende och saknar förmåga till ånger och empati.

– Om man har börjat tvivla på sina egna förmågor och beslut kan det bero på att man arbetar tillsammans med en psykopat. Man kan till exempel börja tvivla på sig själv efter att man har fått en ny kollega eller en chef, som man aldrig känner sig helt säker på. Så är det ofta med psykopater, säger Tine Wøbbe.

En psykopat är också mycket skicklig på att härma normala reaktioner och kan ha stor dragningskraft på andra människor.

Hjärnan hos en psykopat fungerar inte som den ska

En psykopats hjärna har brister i flera hjärncentra och felaktiga kopplingar. Och psykopatens hjärna utsätts för ett bombardemang av kemiska signalsubstanser.