Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Människan - Psykologi

Psykisk tortyr förlamar hjärnan

En ny rapport avslöjar att amerikanska myndigheter har använt tortyr sedan 11 september 2001. Psykisk tortyr som skendränkning försätter offret i ett förlamande paniktillstånd.

Strax efter att terrorister i 2001 attackerade World Trade Center i New York i USA, fick underrättelsetjänsten CIA grönt ljus för att använda särskilt hårda förhörsmetoder.

Så lyder slutsatsen i en ny rapport som den amerikanska senaten har lagt fram den här veckan.

Metoderna innehåller bland annat det starkt omdiskuterade förfarandet skendränkning, där offret hålls nere med ett tygstycke över ansiktet, varpå vatten hälls över mun och näsa så att vederbörande upplever att de drunknar.

Tortyrmetod använd på 1500-talet

Denna typ av tortyr är psykisk och likställs av humanitära grupper med fysisk tortyr som t.ex. slag, sparkar, knivstick o.s.v.

Skendränkning är dock långt ifrån en ny uppfinning. Den italienska inkvisitionen använde sig av metoden på 1500-talet och de röda khmererna använde också skendränkning i Kambodja på 1970-talet.

Tortyr med kvävning påverkar hjärnan

Metoden tillhör en hel genre av förhörsmetoder kallad skenavrättningar, eftersom offret är övertygad om att vederbörande ska dö.

Försök med möss utförda på University of Iowa i USA visar att när vi kvävs stiger pH-nivån i kroppen vilket medför en kraftig panikreaktion i det område av hjärnan som har med överlevnad att göra.

Alltså förlamas offret i en panikreaktion och är inte förmögen att rationellt "säga till sig själv" att situationen inte är på allvar.

Psykisk tortyr knäcker viljan

Av samma anledning har metoden visat sig vara enormt effektiv för att knäcka offrets vilja.

Å andra sidan är informationen sällan trovärdig då vederbörande kommer säga vad som helst för att slippa dö.

Enligt det amerikanska centret för tortyroffer, CVT, beskriver offer som har varit utsatta för skenavrättningar efterhandssymtom där de "återupplever" sin egen död.

Läs också:

Teknik

Ny idé ska rensa bort plast från världens floder

2 minuter
Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

40 minuter
Sex

3 skäl till att våren väcker din sexlust

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj