Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hand wash
Människan - Psykologi

Obsessive-compulsive disorder – OCD

Nervositeten går i självsving.

OCD (obsessive-compulsive disorder) kallades tidigare ”tvångsneuros” och är en åkomma som omfattar tvångshandlingar eller tvångstankar. Dessa kan visa sig på olika sätt.

Ofta – men inte alltid – följer tvångshandlingarna ett fastlagt mönster, till exempel att tända och släcka lyset ett visst antal gånger, när man går in i eller ut ur ett rum, eller att gå på ett speciellt sätt och till exempel undvika att trampa på mellanrummet mellan klinkerplattor i golvet.

En person med OCD upplever våldsam oro eller ångest, om han eller hon hindras från att utföra ritualerna, och tillståndet har ofta starkt negativt inflytande på livskvaliteten och kan vara direkt invalidiserande.

Belöningen av rätt val fungerar inte

Hos OCD-patienter är vissa delar av hjärnan lite mindre än normalt: ett område i pannloben kallat det orbitofrontala cortex (OFC) och främre delen av gyrus cinguli (ACC = anterior cingulate cortex). Dessutom är förbindelserna mellan dem och svanskärnorna i det limbiska systemet mindre trafikerade.

Både OFC och ACC är viktiga, när man skall fatta beslut. När kretsen här är i obalans, uppstår en nervositet för att göra fel val. Därför utför man gång på gång en handling i hopp om att bli belönad och därmed lugnad, men belöningen uteblir.

Läs också:

Overgangsalder
Kroppen

Operation skjuter upp klimakteriet

12 minuter
Sådan spotter du en kvindelig psykopat.
Psykologi

Känn igen en kvinnlig psykopat

2 minuter
Psykologi

Så här blir en seriemördare till

15 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj