Shutterstock
Man och kvinna i sängen

Studie: Otrohet kan ha överraskande effekt på kvinnor

Det är tydligen stor skillnad på hur män och kvinnor upplever sin otrohet, enligt en ny studie.

Det är känt för att ta död på förhållanden och är samtidigt kringgärdat av viss mystik.

För hur kan vi egentligen undersöka otrohet i vetenskapens tjänst, när vänsterprasslet kan vara förknippat med skam och hemlighetsmakeri?

Nu har en grupp forskare vid University of Tilburg gjort ett försök. I en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Psychological Science har de analyserat data som under en 12-årsperiod samlades in från 609 tyska vuxna som hade varit otrogna, och 338 personer som hade varit utsatta för otrohet.

Försöksdeltagarna tillfrågades bland annat om sitt allmänna välbefinnande och sina förhållanden.

Där upptäckte forskarna en överraskande skillnad mellan hur de otrogna männen och kvinnorna reagerade efter sin affär. Som de själva skriver i studien:

"Intressant nog avslöjade våra analyser en grupp deltagare som ser ut att räta på ryggen och till och med trivas med livet efter otroheten: Kvinnor som har varit otrogna."

Forskare: Därför kan det kännas positivt

De manliga deltagarna upplevde däremot lägre självkänsla och en allmän försämring av livskvalitet efter sina snedsprång.

Forskarna bakom studien har också försökt förklara varför en del kvinnor kan uppleva positiva personliga vinster efteråt – dock utan att ha undersökt ha undersökt ämnet.

De nämner bland annat en tidigare studie, publicerad i Journal of Social and Personal Relationships redan 2005, i vilken kvinnliga försöksdeltagare ofta utpekade missnöje med förhållandet som orsaken till sin otrohet.

I den nya studien skriver de att "kvinnans affär oftare är ett resultat av missnöje med sin partner. Därför kan vänsterprasslet vara en väckarklocka för partnern och leda till positiva beteendeförändringar."

Åtta orsaker till otrohet

Men orsakerna till otroheten kan vara extremt komplicerade. Det avslöjade en annan studie från 2020, då en amerikansk forskare rekryterade 495 deltagare från ett stort universitet i USA och från olika undersidor på det sociala mediet Reddit.

Deltagarna hade erkänt att de hade varit otrogna, varpå forskarna ställde den enkla frågan: Varför gjorde du det?

Analyserna avslöjade sedan åtta "nyckelorsaker" för bedragarna: Ilska, självkänsla, brist på kärlek, bristande engagemang, behov av omväxling, svek, sexuellt begär och situationer eller omständigheter.

Orsakerna påverkade också hur länge deltagarna var otrogna, deras känslomässiga investering i affären och om den resulterade i att deras fasta förhållande tog slut.