Shutterstock
Väckarklocka på stranden med parasoll

Ny forskning: Det känns som om semestern är över innan den har börjat

Händelser vi se fram emot känns både kortare och längre fram i tiden, visar ny forskning.

Många ser just nu fram emot att komma bort från det varma skrivbordet och ut i sommarlandskapet. Men du bör kanske vara försiktig med att längta dig alltför mycket, visar en ny rapport från forskare vid Ohio State University.

I fyra studier publicerade i Journal of Consumer Psychology kom forskarna fram till samma slutsatser: Händelser vi ser fram emot känns kortare i vårt medvetande, och väntetiden känns desto längre.

Kvinna på kontor tittar på klocka

Ju mer du ser fram emot nästa semester, desto kortare känns den – samtidigt som väntetiden känns desto längre, visar ny forskning.

© Shutterstock

451 testpersoner deltog i en av studierna, i vilken de skulle ange hur trevlig den kommande helgen skulle bli på en skala från 1 till 100. Därefter angav de på samma skala hur långt fram i tiden de upplevde att helgens start- och slutpunkt låg.

Och sambandet var tydligt. Ju mer testpersonerna såg fram emot helgen, desto längre fram i tiden upplevde de att den låg, samtidigt som tidsrymden mellan start och slut upplevdes kortare.

Om deltagarna verkligen gladde sig åt helgen, kände de oftast att start- och slutpunkterna så gott som överlappade varandra – och att helgen därmed var slut innan den ens hade börjat.

Tiden flyger, som bekant, när man har roligt – och alltså även under förväntningarna på framtidens skojigheter, visar det sig.