Så avslöjades han!
Språklig distans
För att skapa ett avstånd till de händelser som personen nekar till att ha varit en del av kan en lögnare omedvetet skapa en språklig distans.
Den tekniken använde sig president Bill Clinton av när han talade om Monica Lewinsky som ”that woman”. Hade han sagt hennes namn först hade lögnen inte varit så uppenbar.
Lögnare 2: Jon Edwards
Den amerikanske presidentkandidaten avslöjades ha haft ett förhållande med en kvinna som blev gravid. Edwards hävdade ihärdigt att han inte kunde vara far till barnet. Det visade sig senare vara en lögn.
Så avslöjades han!
Motsägande beteende
När man frågar Jon Edwards om han kan göra ett faderskapstest skakar han på huvudet medan ha säger att han med glädje kan tänka sig att göra ett sådant test.
När ord och rörelser inte överensstämmer tyder det ofta på att personen ljuger.
Kung Carl Gustaf gjorde samma sak när han blev utfrågad i en intervju som handlade om upplysningar om besök på en stripplubb. Kungen ombads svara på om det kunde finnas komprometterande bilder på honom. Han svarade nej samtidigt som han nickade med huvudet.
Lögnare 3: Lance Armstrong
Cyklisten nekade till att ha tagit doping vid en konfrontation 2005. Det visade sig som bekant att inte stämma och den sjufaldige Tour de France-vinnaren fråntogs alla sina titlar.
Så avslöjades han!
Färre blinkningar med ögonen
”I have never doped," sa han med nästan stirrande blick i intervjun från 2005. Men sanningen var att Armstong systematiskt hade dopat sig i flera år.
Människor som ljuger blinkar mindre. Det beror på att de relativt sett använder mer hjärnkapacitet för att koncentrera sig på sin lögn. De blinkar dock betydligt mer efter att de har berättat sin lögn.
Det ska du också leta efter hos en lögnare
Både män och kvinnor pausar längre än vad som är "normalt" under tiden som de berättar sin lögn.
Det beror på att hjärnan behöver mer tid på sig för att koka ihop en historia än vad den behöver för att berätta om verkliga minnen. Psykologer arbetar faktist med att mäta reaktionstiden som en indikator på om en person ljuger eller inte.
En lögnare har inget försvar när hjärnan skannas
Psykologi kan avslöja yttre tecken på att det kan röra sig om en lögn. Men nya hjärnskannare kan faktiskt upptäcka lögnen i pannloben.