Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

SANNINGSSERUM

I filmerna om Harry Potter får flera rollfigurer ett sanningsserum. I den verkliga världen är effekten av ämnet dock tveksam.

© WARNER BROS
Människan - Psykologi

Här är verklighetens sanningsserum

I filmerna om Harry Potter tvingar ett sanningsserum personer att tala sanning. I verkligheten finns det liknande ämnen som kan få dig att slinta med tungan.

Sanningsserum existerar – åtminstone i form av ämnen med en liknande effekt. Termen täcker läkemedel som verkar dämpande och lugnande.

Serumet kan exempelvis framställas av atropin och skopolamin, som är gifter från familjen potatisväxter. Gifterna blockerar ett ämne i hjärnan som överför signaler mellan nervcellerna.

Ämnena har exempelvis använts för att få en anklagad person att vara mindre på sin vakt under förhör och pladdra om händelser som han eller hon annars försöker dölja.

Sanningsserum kan få motsatt effekt

Även i behandlingar av patienter med psykiska sjukdomar har sanningsserum ibland använts för att minska personens hämningar. Tanken är att patienten ska avslöja sina tankar som hon eller han annars inte vill dela med andra.

Den verkliga nyttan med sanningsserum är dock tvivelaktig eftersom ämnena även verkar genom att stimulera fantasin och framkalla kraftiga hallucinationer.

Därmed kan sanningsserum få motsatt effekt: Hjärnan fabricerar övertygande lögnhistorier i stället för att få personen att röja sina innersta hemligheter.

Gift sänker garden

Atropin och skopolamin fungerar som ett sanningsserum på så sätt att det blockerar signalsubstanser, vilket leder till att hjärnan blir trög.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj