Öl fungerar lika bra som vatten för kroppens vätskebalans

En ny studie slår hål på massa myter om din vätskebalans. Vatten är till exempel långt ifrån bäst på att vätskesätta kroppen.

Manneken pis

Öl och kaffe fixar vätskebalansen i kroppen – till skillnad mot vad de flesta tror – precis lika bra som vatten.

Det är bara en av alla häpnadsväckande slutsatser i en vetenskaplig studie från december 2015.

”Motion och vätska är noggrant utrett. Därför tyckte vi att man borde undersöka hur vätskeintaget fungerar på människor som inte utövar idrott”, säger professor Ronald J. Maughan från Loughborough University till New York Times.

Studien bygger på ett försök där 72 friska, unga män i 20-årsåldern till att börja med fick dricka en liter vatten. Den genomsnittliga vätskan som utsöndrades i urinen efter två timmar sattes till index 1.

Mjölk är bra

Därefter testade teamet 13 olika drycker på samma sätt.

Mjölk visade sig vara den bästa drycken för att ge kroppen vätska, och fick en faktor på 1,5. Apelsinjuice var marginellt bättre än vatten med en faktor 1,1.

Mjölk stannar längre i kroppen än vatten på grund av det höga näringsinnehållet som ska tas upp i kroppen innan den "filtrerade" vätskan skickas vidare i systemet.

Koffein, alkohol och socker

Näringsinnehållet i öl är också orsaken till att ölet stannar lika länge i kroppen som vatten gör, även om öl faktiskt är lätt vätskedrivande.

Koffein är också vätskedrivande, men inte i de koncentrationer som det handlar om i vanligt kaffedrickande”, säger Ronald J. Maughan.

Läsk och andra sockerhaltiga drycker var liksom öl och kaffe precis lika bra som vatten.