Odödliga mördare: Mässling utplånad i 62 procent av Europa

Mässling bryter fortfarande ut då och då, trots att vaccinet har existerat i mer än 50 år. Illustrerad Vetenskap ger dig förklaringen till varför vissa sjukdomar – trots mångårig bekämpning – fortfarande hemsöker oss.

© Wikimedia Commons

1. Har vi utplånat mässling?

Den senaste rapporten från Världshälsoorganisationen WHO visar att 33 av 53 europeiska länder är fria från mässling.

Sverige, Danmark, Norge, Finland och Holland är några av de länder som har "eliminerat" sjukdomen. Det innebär att dessa länder under tre år inte haft några långvariga utbrott av mässling.

Trots det händer det att patienter då och då dyker upp på sjukhus med röda prickar över hela kroppen – i dessa fall kan det exempelvis handla om vuxna som inte vaccinerades som barn och som har smittats av mässling under en utlandsresa.

Enbart i år har flera europeiska länder som exempelvis Rumänien, Tyskland och Polen drabbats av regelbundna mässlingsutbrott.

Frankrike, Italien, Ukraina och Serbien är några andra länder som inte finns med på den exklusiva elimineringslistan eftersom de inte kunnat förhindra långvariga utbrott under en treårsperiod.

2. Vad är mässling?

Hög feber, hosta och massor av röda prickar över hela kroppen avslöjar mässlingsviruset, som kan utvecklas till lunginflammation, diarré och livsfarlig hjärninflammation.

Mässling är ett så kallat morbillivirus. Det sprider sig via snor eller små droppar som hänger kvar i luften när smittade till exempel hostar. Därför är sjukdomen extremt smittsam.

Mässlingsvirus kan hänga kvar i luften i upp till två timmar efter att en sjuk person har hostat eller nyst i lokalen.

© Wikimedia Commons

För ett par år sedan avslöjade amerikanska forskare att mässling inte bara är en livsfarlig sjukdom i sig själv. Den förstör dessutom immunförsvaret i upp till tre år efter infektionen.

Så även om du har blivit frisk från mässling är risken att du dör av andra infektioner förhöjd under ett par års tid.

3. Hur botar vi mässling?

© UK Department for International Development // Wikimedia Commons

De länder som helt har utplånat mässling kan tacka vaccinerna.

Ett mässlingsvaccin innehåller försvagade viruspartiklar som får immunförsvaret att bilda antikroppar och minnesceller.

Antikropparna bekämpar viruset och minnescellerna kommer ihåg dem till nästa gång.

Om tillräckligt många låter vaccinera sig uppstår så kallad flockimmunitet, som innebär att mässling i princip utrotas hos en befolkning.

Det betyder att även de som är för sjuka eller svaga för att bli vaccinerade är skyddade.

Därför kan motstånd mot till exempel MFR-vaccinet betyda att flockimmuniteten urholkas, så att länder som har eliminerat mässling får tillbaka den livsfarliga smittan.

Mässling är på väg att försvinna

Men som tur är går det åt rätt håll.

Vaccin ledde till en minskning på 79 procent av personer som dör av mässling mellan 2000 och 2015. Det betydde att 20,3 miljoner liv räddades.

Och 2016 fick omkring 85 procent av alla världens barn en spruta mot mässling innan de fyllde ett år. År 2000 var den siffran vara 73 procent.

Det visar statistik från världshälsoorganisationen WHO.