Odödliga mördare: Mässling utplånad i 62 procent av Europa
Mässling bryter fortfarande ut då och då, trots att vaccinet har existerat i mer än 50 år. Illustrerad Vetenskap ger dig förklaringen till varför vissa sjukdomar – trots mångårig bekämpning – fortfarande hemsöker oss.

1. Har vi utplånat mässling?
Den senaste rapporten från Världshälsoorganisationen WHO visar att 33 av 53 europeiska länder är fria från mässling.
Sverige, Danmark, Norge, Finland och Holland är några av de länder som har "eliminerat" sjukdomen. Det innebär att dessa länder under tre år inte haft några långvariga utbrott av mässling.
Trots det händer det att patienter då och då dyker upp på sjukhus med röda prickar över hela kroppen – i dessa fall kan det exempelvis handla om vuxna som inte vaccinerades som barn och som har smittats av mässling under en utlandsresa.
Enbart i år har flera europeiska länder som exempelvis Rumänien, Tyskland och Polen drabbats av regelbundna mässlingsutbrott.
Frankrike, Italien, Ukraina och Serbien är några andra länder som inte finns med på den exklusiva elimineringslistan eftersom de inte kunnat förhindra långvariga utbrott under en treårsperiod.
2. Vad är mässling?
Hög feber, hosta och massor av röda prickar över hela kroppen avslöjar mässlingsviruset, som kan utvecklas till lunginflammation, diarré och livsfarlig hjärninflammation.
Mässling är ett så kallat morbillivirus. Det sprider sig via snor eller små droppar som hänger kvar i luften när smittade till exempel hostar. Därför är sjukdomen extremt smittsam.