Nyckeln till den tilltagande hårväxten kan bland annat hittas i en liten grupp molekyler kallade MikroRna, som bland annat styr genernas aktivitet i vår kropp – det vill säga om en specifik gen gör för mycket, för lite eller helt rätt mängd proteiner.
Sätter fart på de gamla stamcellerna
I studien, som utfördes på möss, upptäckte forskarna att de kunde mjukgöra stamcellerna i mössens hårsäckar genom att öka produktionen av en liten molekyl kallad MiR-205.
Det egendomliga med molekylen är, enligt forskarna, att molekylen stimulerar stamceller som redan finns i hårsäckarna och får håret att växa. Molekylen startar alltså bara aktiviteten i de gamla, stela stamcellerna, som med tiden har slumrat in.
I laboratoriet var framgången påtaglig:
"Håret började växa inom loppet av tio dagar", förklarar Rui Yi, som är professor i dermatologi vid Northwestern University Feinberg School of Medicine i ett pressmeddelande.
Tillsammans med sina kolleger använde genmodifierade möss och avancerade mikroskopverktyg till att mäta stamcellernas stelhet.
Därför är målet att också testa om metoden på ett enkelt sätt kan överföras människans hårbotten.
"Nästa steg blir att testa om vi kan stimulera hårväxten hos möss genom att tillsätta miR-205 med hjälp av nanopartiklar direkt på huden", förklarar Rui Yi.
"Om det blir framgångsrikt ska vi utföra experiment för att testa om detta MikroRnA även kan gynna hårväxten hos människor", avslutar han.