Shutterstock
Håravfall

Ny upptäckt kan återskapa hårväxten hos möss

Redan efter tio dagar lyckades forskare väcka liv i inaktiva hårsäckar hos gamla laboratoriemöss. Nu ska metoden testas på människor.

Oflexibla och stela leder är en av de krämpor som kan komma smygande med åldern. Men det finns tecken som tyder på att det inte bara är kroppen som blir stelare.

Med åren blir stamcellerna i våra hårsäckar också mindre flexibla, vilket kan göra det svårare för dem att bilda nytt hår.

Nu har forskare från bland annat Nortwestern University i USA kommit fram till hur det ska kunna mjuka upp stamcellerna igen och sätta ny fart på hårproduktionen hos möss i laboratoriet.

Studien bakom försöket har publicerats i den vetenskapliga tidskriften PNAS.

Nyckeln till den tilltagande hårväxten kan bland annat hittas i en liten grupp molekyler kallade MikroRna, som bland annat styr genernas aktivitet i vår kropp – det vill säga om en specifik gen gör för mycket, för lite eller helt rätt mängd proteiner.

Sätter fart på de gamla stamcellerna

I studien, som utfördes på möss, upptäckte forskarna att de kunde mjukgöra stamcellerna i mössens hårsäckar genom att öka produktionen av en liten molekyl kallad MiR-205.

Det egendomliga med molekylen är, enligt forskarna, att molekylen stimulerar stamceller som redan finns i hårsäckarna och får håret att växa. Molekylen startar alltså bara aktiviteten i de gamla, stela stamcellerna, som med tiden har slumrat in.

I laboratoriet var framgången påtaglig:

"Håret började växa inom loppet av tio dagar", förklarar Rui Yi, som är professor i dermatologi vid Northwestern University Feinberg School of Medicine i ett pressmeddelande.

Ditt hår faller ut efter fem år

Hårstråna på ditt huvud har ett bästföredatum. I omkring fem år växer håret med full fart tack vare stamceller djupt nere i din hud. Men sedan avstannar tillväxten plötsligt.

Hårväxt
© Shutterstock & Malene Vinther

1. Stamceller bygger håret från grunden

Hårstråets tillväxt börjar när en grupp stamceller (gula) rör sig sedan från sidan till botten av hårsäcken. Där sitter den så kallade hårpapillen, där blodkärl (röda och blå) levererar syre och näring till cellerna. Stamcellerna utvecklas till hårceller och delas om och om igen, så att håret växer upp och ut ur huden.

Hårväxt upphör
© Shutterstock & Malene Vinther

2. Håret förlorar tillförseln av syre och näring

Efter tre-fem år försvinner hårsäcken och hårpapillen, så att håret inte längre får tillräckligt med syre och näring för att växa. Tillväxten upphör helt och hårstrået bibehåller samma längd i omkring två till tre veckor. Cirka tre procent av hårsäckarna på huvudet befinner sig i detta stadium.

Hårsäcken börjar om från början
© Shutterstock & Malene Vinther

3. Hårsäck kastar ut hårstrået och börjar om från början

Till sist lossnar hårstrået och kan falla av när som helst. Fem till tio procent av hårsäckarna befinner sig i denna fas och därför tappar du cirka 100 hårstrån om dagen. Efter tre-fyra månader vaknar hårsäckens stamceller igen och får kontakt med blodet, så att ett nytt hårstrå kan växa ut.

Tillsammans med sina kolleger använde genmodifierade möss och avancerade mikroskopverktyg till att mäta stamcellernas stelhet.

Därför är målet att också testa om metoden på ett enkelt sätt kan överföras människans hårbotten.

"Nästa steg blir att testa om vi kan stimulera hårväxten hos möss genom att tillsätta miR-205 med hjälp av nanopartiklar direkt på huden", förklarar Rui Yi.

"Om det blir framgångsrikt ska vi utföra experiment för att testa om detta MikroRnA även kan gynna hårväxten hos människor", avslutar han.