Lidartekniken har utvecklats för att kartlägga stora områden med hög precision.
Under mätningen skickas laserstrålar ut i olika riktningar. Avståndet till en viss plats kan sedan beräknas utifrån hur lång tid det tar för laserstrålen att träffa ett objekt och återvända till mätinstrumentet.
Tusentals avståndsmätningar kan kombineras till en karta som visar höjdskillnaderna i ett stort område.
Det var under en sådan mätning ovanför Yucatánhalvön på Mexikos östkust som den bortglömda mayastaden avslöjades.
Spår efter pyramider
Efter att lidarmätningarna avslöjat ett stort, tidigare okänt område med spår efter byggnader begav sig en grupp arkeologer ledda av Ivan Ṡprajc till platsen.
De har nu hittat ett stort antal föremål som troligen kommer att hjälpa dem att förstå mer om mayakulturen, som omfattar närmare fyra årtusenden, från år 2000 före Kristus till spanjorernas blodiga erövring av Syd- och Centralamerika i slutet av 1600-talet.
Den nyupptäckta staden har fått namnet Ocomtún efter sina mest storslagna byggnadsverk. Namnet, som betyder ”stenpelare”, syftar på de 15 meter höga strukturer som enligt Ivan Ṡprajc troligen har varit ingångar till två pyramiders övre våningar.
Arkeologen tror att staden var ”ett viktigt regionalt centrum, sannolikt under den klassiska perioden” (från omkring år 250 till år 1000 efter Kristus).
Själv är Ṡprajc mest förvånad över den gamla stadens placering: ”Den största överraskningen visade sig vara fyndets läge på en ’halvö’ av högt belägen terräng omgiven av vidsträckta våtmarker. Dess monumentala kärna är över 50 hektar stor och har olika stora byggnader, bland annat ett flertal drygt 15 meter höga pyramidstrukturer”, berättar den ledande arkeologen i INAH:s pressmeddelande.
Forskarna fortsätter nu att leta efter spår av den gamla mayakulturen vid Ocomtún, och de kommer även att leta i närområdet.
De har redan hittat två andra bosättningar: Nadzcaan, 32 kilometer åt sydost, och Chactún, 50 kilometer i samma riktning.