Vad är syftet med bihålorna?

På vintern har jag flera gånger drabbats av bihåleinflammation, vilket är väldigt obehagligt. Men vad är egentligen bihålorna bra för?

Bihuler illustration
© Shutterstock

Bihålorna är luftfyllda håligheter i skallbenet. Vi har fyra par bihålor. De största är de främre bihålorna, som är belägna ovanför ögonen, och bihålorna i överkäksbenet, som återfinns bakom kinderna.

Ett mindre par, de som sitter i silbenet, ligger mellan ögonhålorna och näsan. Det sista paret är bihålorna i kilbenet, som är skymda och återfinns djupt inne i kraniet.

Huvudsyftet med bihålorna är att producera slem som fuktar insidan av näsan. Samtidigt ser de till att luften du andas in värms upp innan den leds ner i lungorna. Dessutom fungerar bihålorna som en resonanskammare som hjälper till att skapa klangfärgen i din röst.

Røngtenbillede af bihuler

Vi har totalt fyra par bihålor (röda områden), som är håligheter i skallbenet i ansiktet.

© Shutterstock

Bihålorna säkerställer varm och fuktig luft

Var: De fyra paren bihålor sitter bakom pannan, näsan och kinderna och vid ögonhålorna.
Vad: Bihålorna är håligheter i skallbenet i ansiktet. De ser bland annat till att fukta och värma luften som du andas in innan den når lungorna.
Hur: Bihålorna är täckta med en slemhinna, som ständigt förser näshålan med tunt slem via tunna rör.

Bihåleinflammation uppstår vanligtvis i kölvattnet av en förkylning, när näsan är täppt och förbindelserna mellan näshålan och bihålorna smalnar av.

De slutna bihålorna ger goda tillväxtförhållanden för bakterier som orsakar inflammationen. Oftast är det käkhålorna som angrips och smärtan kan sprida sig både upp mot ögonen och ner mot tänderna i övre delen av munnen.

Som regel går inflammationen över efter en vecka. I svåra och långvariga fall kan inflammationen behandlas med antibiotika.