Paille, flickr
ärldens längsta man någonsin – Robert Wadlow, 1918

Vem är världens längsta man?

Många av dem som genom tiderna har fått titeln "världens längsta man" har en sak gemensam...

Världens längsta man

Världens längsta man är 39-årige Sultan Kösen.

Den turkiske jordbrukaren mättes för första gången av Guinness World Records år 2009, när han petade ned kinesiske Bao Xishun från tronen som världens längsta – nu levande – man.

Sultan Kösen på besök på Island

Sultan Kösen på besök på Island 2009. Sultan Kösen växte upp som jordbrukare i Turkiet, men har i dag rest världen runt på grund av sin längd.

© Helgi Halldórsson

Sultan Kösen är inte mindre än 2,51 meter lång och därmed kan vanliga sysslor i vardagen bli problematiska.

Sultan Kösen har exempelvis stora problem att hitta kläder och skor som passar hans extremt långa lekamen. Dessutom är det svårt för Sultan Kösen att resa någonstans.

Hans enorma längd innebär nämligen att han måste gå med käpp och att han knappast kan komma in i en vanlig bil.

VIDEO: Hör Sultan Kösen berätta om sin längd

Sultan Kösen har vuxit upp i en helt vanlig turkisk familj, där alla hade normal längd. När han i tioårsåldern började växa extremt blev de därför alla mycket överraskade.

Men om längden inte har en genetisk orsak, hur har då Sultan Kösen lyckats få titeln som världens längsta? Det har vetenskapen en förklaring till.

Varför blir man extremt lång?

Sultan Kösen lider av jätteväxt, även kallat gigantism. Sjukdomen beror vanligtvis på en ofarlig tumör som pressar mot hjärnans hypofys. Hypofysen är den plats i hjärnan som reglerar kroppens hormoner.

För människor som blir så långa som Sultan Kösen börjar sjukdomen redan i barndomen. När en tumör pressar mot hypofysen frisätts det långt större mängder tillväxthormoner, som fortsätter livet ut.

I dag har läkare blivit skickliga på att identifiera och behandla gigantism. Sultan Kösen fick exempelvis sin tumör avlägsnad 2010 med hjälp av strålkirurgi på University of Virginia i USA.

Hypofysen

Sultan Kösens extrema längd beror på en tumör som pressar mot hjärnans hypofys (markerad på bilden). Hypofysen reglerar kroppens hormoner, bland annat tillväxthormonet.

© Shutterstock/SciePro

Vem var den längsta mannen någonsin?

Den längsta mannen någonsin var amerikanen Robert Wadlow.

Robert Wadlow kom till världen 1918 som en helt normal baby, men han sköt fort i vädret.

Som femåring mätta han inte mindre än 1,63 meter, och vid 17 års ålder tornade Robert Wadlow högt över alla andra med sina 2,45 meter.

Robert Wadlow led, precis som Sultan Kösen, av gigantism. Men till skillnad från Sultan Kösen fick Robert Wadlow aldrig bortopererat vad man förmodar var en godartad tumör i hans hjärna.

Därför fortsatte Robert Wadlow att växa fram till sin död.

LÄS ÄVEN: Världens högsta byggnad

Robert Wadlow

Robert Wadlow drömde om att studera juridik. Han kom tyvärr aldrig så långt.

© Ubé, flickr

Det var inte lätt att förflytta sig som världens längsta man. Robert Wadlow var därför beroende av speciellt utformade benskenor, som gav honom stöd när han gick.

Men en dag fick Robert Wadlow en skena till sin ankel, som satt snett.

Skenan gnagde sig in i huden och sedan blev såret infekterat. I dag skulle det vara lätt att behandla med antibiotika, men 1940 var infektionen fatal.

Robert Wadlow avled på ett hotellrum i Michigan, bara 22 år gammal.

Vid sin död mätte Robert Wadlow 2,72 meter – och skrev därmed in sig i historien som den längsta mannen någonsin.

LÄS ÄVEN: Här är världens tio största städer