Världens minsta man någonsin, Chandra Bahadur Dangi

Världens minsta man

Världens minste man 2022 är bara 72,10 centimeter lång. Det är ändå 17,46 centimeter längre än världens minste man någonsin. Lär dig mer om världens minsta människor och några av orsakerna bakom extremt kort växt.

Världens minste man 2022 är bara 72,10 centimeter lång. Det är ändå 17,46 centimeter längre än världens minste man någonsin. Lär dig mer om världens minsta människor och några av orsakerna bakom extremt kort växt.

Flickr

Världens minste man 2022

Världens minste man 2022 är 35-årige Edward Niño Hernández, som kommer från Colombia och är 72,10 centimeter lång. Det kan jämföras med världens längste man som är 2,51 meter lång.

Hernández utsågs till världens minste man 2010.

Världens minsta man 2022 - Edward Niño Hernández

Världens minsta man, Edward-Niño-Hernández, när han fick titeln som världens minsta man första gången. När han återvann titeln 2020 var han 72,10 centimeter lång, det vill säga lite längre än de 70,21 centimeter han uppmättes till år 2010.

© John Vizcaino/Reuters/Ritzau Scanpix

Då fick Hernández bara behålla titeln i cirka ett halvår, innan nepalesen Khagendra Thapa Magar fyllde 18 år och därmed kunde ta över titeln med sina 67,08 centimeter.

Khagendra Thapa Magar avled i lunginflammation den 17 januari 2020 vid bara 27 års ålder.

Sedan utsågs Hernández återigen till världens minste man.

Foto av världens minsta kvinna, Jyoti Amge

Jyoti Amge tränar yoga i en park i Nagpur, Indien, 2015.

© Wireimagesnagpur/Flickr

Världens minsta kvinna 2022

Jyoti Amge är bara 62,8 centimeter lång och därmed världens minsta kvinna.

Guinness Rekordbok gav henne titeln 2011, då hon fyllde 18 år.

Amge har en sällsynta diagnos av kortvuxenhet, "primordial dwarfism".

Sjukdomen delas in i två varianter. Patienter med primordial dwarfism överlever sällan sitt tredje levnadsår och drabbas ofta av stroke och anfall. Patienter med typ 2 kan vara hjälpta av behandling och blir ofta upp till 30 år.

Amges sjukdom har inte hindrat henne från att uppleva sin största dröm.

Hon har alltid velat bli skådespelerska och 2014 var hon med i den amerikanska tv-serien "American Horror Story" i rollen som Ma Petite.

När Hernández var omkring fyra år insåg hans föräldrar att han inte längre växte som sina jämnåriga vänner.

Föräldrarna sökte upp ett flertal olika läkare, men fick själva hitta svaret till varför deras son inte växte. Tjugo år senare fick Hernández och hans familj till slut klarhet.

Då diagnostiserades Hernández med sjukdomen hypotyreos, som kännetecknas av nedsatt funktion i sköldkörteln. Den nedsatta funktionen innebär bland annat att kroppen inte producerar tillräckligt mycket av de hormoner som krävs för tillväxt.

År 2001 kom turkiska forskare fram till att tidig behandling mot hypotyreos kan normalisera ett barns längd över tid. Behandlingen hjälper dock inte alla och är därmed inte någon universallösning.

Hernández längd har dock inte hindrat honom från att älska livet.

"Jag vill att alla ska se mitt sanna jag: liten i storleken, men med ett stort hjärta!“ Edward Niño Hernández när han utsågs till världens minste man 2020

Han finner stor glädje i musik och dans och han älskar speciellt reggaeton och merengue.

Guinness Rekordbok skiljer mellan två kategorier när de utser världens minste man.

Edward Niño Hernández kan gå och har därför utsetts till världens minsta mobila man. De delar även ut pris till världens minsta ommibila man.

VIDEO: Hör Edward Nino Hernandez berätta om livet som världens minsta man

Världens minsta man någonsin

Chandra Bahadur Dangi mätte 54,64 centimeter och är därmed, enligt Guinness rekordbok, den minsta mannen någonsin.

Dangi föddes 1939 i den nepalesiska staden Rhimkholi.

Han gick bort vid 75 års ålder och orsaken till hans kortvuxenhet konstaterades aldrig.

Världens minsta man någonsin är Chandra Bahadur Dangi

Chandra Bahadur Dangi gick 2015 bort vid 75 års ålder och var världens minsta man någonsin.

© Shutterstock

Dangi förlorade sina föräldrar när han var tolv år.

Efter föräldrarnas död såg syskonen snabbt möjligheten till en ny inkomstkälla. Genom att arrangera föreställningar med Dangi i huvudrollen kunde familjen tjäna in pengar.

Dangi växte upp med fem bröder och sex systrar, av vilka tre av bröderna var kortare än 121 centimeter. Övriga syskon var av normallängd.

Första gången han lämnade sin barndomsstad var i samband med att han korades till världens minsta man 2012 i Nepals huvudstad, Katmandu.

Varför blir man extremt kort?

Det kan finnas många förklaringar till att en person blir extremt kort. Ofta beror det på en sjukdom, men en enkel förklaring kan även vara gener, exempelvis att en eller båda föräldrarna är mycket korta.

Här flera av de sjukdomar som kan resultera i att man blir mycket kort.

Skelettdysplasier

Skelettdysplasier är ett paraplybegrepp som omfattar ett flertal olika sjukdomar i skelettet, som kan påverka tillväxten.

Sjukdomarna leder ofta till att storleken på kroppens längd och lemmar avviker från normalbilden.

Vid akondroplasi, även kallat kortvuxenhet, är längden kort, samtidigt som armar och ben också är mycket korta. Vid Morquios syndrom är längden kort, medan armar och ben har "normal" längd.

Malabsorption

Malabsorption är ett samlingsnamn för tillstånd som ger nedsatt upptagning av näringsämnen i tarmen.

Mat tas upp i två steg: I det första steget bryts maten ned med matsmältningsenzymer och i nästa ska näringsämnena passera genom tarmslemhinnan.

När man lider av kronisk malabsorption föreligger ett problem med något av de två stegen, vilket påverkar förmågan att ta upp mat, vilket i sin tur påverkar tillväxten.

Kromosomavvikningar

Kromosomavvikningar kan medföra ett flertal utvecklingsstörningar, bland annat kortvuxenhet.

Personer med Turners syndrom, som bara drabbar flickor och kvinnor, omfattar exempelvis hel eller delvis brist på den ena X-könskromosomen.

Det resulterar i att i stort sett alla med sjukdomen är ganska korta och aldrig hamnar i puberteten till följd av frånvaron av äggstockar.

Hypotyreos

Hypotyreos omfattar nedsatt funktion i sköldkörteln. Det leder till att vissa hormoner inte produceras i tillräckligt hög grad, vilket bland annat påverkar växten.

Rakit (engelska sjukan)

Rakit beror på D-vitaminbrist under längre tid.

D-vitamin krävs för kroppens förmåga att ta upp kalcium och fosfat, samt de mineraler som är viktiga för skelettets tillväxt. Därmed kommer långvarig D-vitaminbrist att medföra störningar i skelettets tillväxt.