Varför växer håret fortare på semestern?

”Jag är från Pakistan, men har bott tio år i Danmark. Jag har flera gånger varit på semester i Pakistan i tre-fyra veckor, och varje gång växer mitt hår fortare än hemma. Växer mitt hår tre centimeter på ett helt år hemma, växer det en och en halv till två centimeter under semestern i Pakistan. Spelar klimatet någon roll för hur fort håret växer, och hur långt kan det bli?”

Varför växer håret fortare på semestern?

Ja, håret växer faktiskt fortare på sommaren, och när man semestrar söderut.

Skälet är att håret får ett extra tillskott av vitaminer. De kommer dels från solljuset och dels från den färska frukt och de grönsaker som de flesta av oss äter, när vi är på semester i solen.

Det är dock inte bara vitaminer som spelar roll för hur långt håret blir.

Varje enskilt hår har ett visst antal fjällskikt, som påverkar dess förmåga att stå emot slitage, och på den punkten är det skillnad på mörkt och ljust hår.

Ett ljust hår kan vara så fint att det endast har fem fjällskikt, medan ett mörkt hår kan ha ända upp till 20 stycken. Därför är ett mörkt hår ofta mer slitstarkt än ett ljust.

Generellt säger man att ett hår växer mellan en och två centimeter i månaden, men i själva verket är det ofta de ljusa håren som växer en centimeter, och de mörka som växer två.

Hår har dessutom det man kallar en växt- och en viloperoid. Växtperioden varar i genomsnitt cirka tre år, medan viloperioden vara cirka tre månader.

Generellt säger man att gott och väl 85-90 procent av ens huvudhår växer, medan de resterande 10-15 procenten är i vila.

När håret har gått över i sin viloperiod, betyder det att dess livstid är på väg att ta slut. Efter vilofasen faller det nämligen av vid hårsäcken, där ett nytt hår börjar växa fram.

Experterna räknar med att den maximala längden ett hår kan uppnå är omkring en meter – eller långt nog för att man skall kunna sitta på det.