Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fainted man
Människan - Kroppen

Varför svimmar människor?

Får hjärnan inte tillräckligt med syre, så svimmar vi.

När vi svimmar beror det i regel på att hjärnan saknar syre. Normalt förs syret med blodet från lungorna, men blir blodförsörjningen av någon anledning för dålig, får hjärnan för lite syre, och vi kan bli yra och svimma.

Hos friska personer är den vanligaste orsaken till syrebrist en överstimulering av vagusnerven i hjärnan, vilken ofta utlöses av våldsam stress, smärta eller rädsla. Överstimuleringen får hjärtat att slå långsammare och framkallar ett plötsligt och kraftigt blodtrycksfall.

Blodtrycket kan dock även falla plötsligt, om vi reser oss upp så snabbt att hjärtat inte hinner reagera på tryckförändringen.

Slutligen kan låg koncentration av socker i hjärnan resultera i att vi svimmar, om vi till exempel har ätit för lite. Det beror på att vår hjärna – utöver syre – också behöver socker, när den arbetar.

Läs också:

Kroppen

Så här fungerar Nordeuropas första elektroniska hjärta

5 minuter
Kroppen

Är det skadligt att återanvända sin vattenflaska?

2 minuter
Kroppen

Så skyddar solkräm din hud

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj