Photo by Jeremy Yap on Unsplash
händer och fötter

Varför sover händer och fötter?

Händer och fötter somnar ofta efter att man har tagit en tupplur. Lyckligtvis finns det några knep som får dina händer och fötter att “vakna”.

En klämd nerv ger sovande händer och fötter

När en del av kroppen sover, beror det i regel på att en nerv har kommit i kläm. Det kan ske om man till exempel ligger på en arm eller sitter på ett ben under längre tid.

I sällsynta fall somnar händer på grund av nerver som kommit i kläm runt hals och nacke på grund av muskler som klämmer åt. Nerverna i halsen leder ned i armen och har man råkat vrida armen på så sätt att nerven hamnar i kläm mellan muskler och bindväv kan det resultera i sovande händer.

En klämd nerv kan resultera i sovande händer.

Nerver i armen kan hamna i kläm och leda till händer som sover.

Nerver tar normalt emot impulser från känselorgan i huden, vilket gör att man uppfattar beröring, temperatur och smärta.

När en nerv kläms åt, blir huden känslolös i det område som nerven tar emot impulser från. När man rätar ut armen eller benet igen, lindras trycket på nerven, och normala funktioner återupprättas.

Till de allra första nervtrådar som vaknar hör de som skickar smärtimpulser.

Man kan också vrida huvudet lugnt och stilla från sida till sida för att “väcka” händer som somnat. Knepet kan sätta igång cirkulationen igen om man har råkat trycka på vener och artärer under sömnen.

Det är därför man för det mesta känner ett obehagligt stickande, medan det fortfarande inte riktigt är liv i handen eller foten.

Efter hand vaknar även känselsinnet, så att känseln återvänder till fullo. Det är i synnerhet nerver som ligger tätt intill ben som löper risk att klämmas.