Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Varför nyser en del människor i skarpt ljus?

”Hur kommer det sig att en del människor nyser när de tittar mot solen, medan andra inte gör det?”

Shutterstock

De flesta människor nyser bara när något irriterar slemhinnan i näsan. En nysning kan framkallas av damm, pollen eller något annat främmande.

Omkring 20 procent av alla människor nyser dock också bara genom att titta mot solen, en glödlampa eller till och med en ljus vägg.

Nysningar beror på kortslutning

Fenomenet kallas fotisk ljusreflex, är ärftligt betingat och kan vara mer eller mindre uttalat. Sålunda kan en del människor hjälpa en nysning på traven genom att till exempel titta mot en lampa, medan andra drabbas av våldsamma nysattacker vid varje plötslig påverkan av starkt ljus, till exempel när de kommer ut från en mörk biograf i starkt solsken. Den fotiska reflexen har aldrig studerats i särskilt stor omfattning, och man känner heller inte till dess bakgrund.

En del forskare anser dock att den måste bero på en eller annan form av kortslutning i de nerver som leder direkt från näthinnan i ögat till näsan, eller åtminstone i de nerver i näsan som kontrollerar den normala nysreflexen.

För de flesta är en nysning inte mycket mer än ett kortvarigt irritationsmoment, men för en del människor kan det faktiskt vara en fråga om liv eller död. Exempelvis bör pilotkandidater inte lida av fotisk ljusreflex. När man framför ett flygplan som rör sig snabbare än ljudet kan en plötslig nysattack bli ödesdiger.

Läs också:

Kroppen

Så skyddar solkräm din hud

3 minuter
Sex

Du sniffar dig fram till den perfekta partnern

2 minuter
Kroppen

LÄR KÄNNA DIN KROPP: Därför nyser du

5 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj