Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

räcke, stål, hand

Varför känns det kallare att röra vid metall än vid trä?

Metall känns ofta kallare än trä, men om de båda materialen befinner sig i ett rum med rumstemperatur, varför är de inte lika varma?

Shutterstock

Man kan ofta uppleva stor temperaturskillnad mellan föremål av trä och metall, även om de befinner sig på samma ställe. Vid minusgrader kan det vara direkt farligt att röra vid metallföremål med oskyddad hud, då man kan frysa fast på några sekunder.

Det sker däremot aldrig med föremål av trä. Även när temperaturen ligger över nollpunkten, är det en tydlig skillnad på hur en bit trä och en bit metall känns, även om båda föremålen har samma temperatur. Skillnaden beror på materialens olika förmåga att leda värme.

Metaller är generellt bra på att leda värme, så när man rör vid något av metall, som är kallare än ens egen hud, kommer det väldigt snabbt att transportera värme från handen. Huden kyls alltså fort av, och därför känns metallen kall.

Trä däremot är en mycket dålig värmeledare, framför allt på grund av dess mycket luftiga struktur. När man rör vid en bit trä, avkyls handen mycket långsamt, och därför känns trä inte kallt. Samma fenomen gör sig gällande, dock med motsatt förtecken, när det rör sig om värme.

Sticker man till exempel in den ena änden av en metallstång i en brasa eller en glödbädd, dröjer det inte särskilt länge förrän man bränner fingrarna i den andra änden. Gör man däremot samma sak med en träpinne, kommer det att ta eld i den ena änden, innan man överhuvudtaget kan märka en temperaturskillnad i den andra.

Läs också:

Fönster och träd
Klimatförändringar

Transparent trä är bättre för klimatet än glasfönster

3 minuter
Kroppen

Finns det människor som inte kan känna smärta?

1 minut
Olika blodtyper - man donerar blod
Cirkulation

Därför har vi olika blodgrupper

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj