Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Chili
Människan - Kroppen

Varför kan somliga vänja sig vid att äta chili?

Smärtsignalerna blockeras, om man ständigt äter chili

Den ”starka” ingrediensen i chili heter capsaicin, och den framkallar svett i pannan och en brinnande känsla i munnen.

Ämnet verkar på de nervändar i munnen, näsan, magen och huden som sänder signaler till hjärnan, när vi bränner oss eller när huden blir irriterad. Nerverna signalerar genom att frige ett särskilt ämne: substans P.

Äter man regelbundet chili, töms nerverna på substans P, så att smärtsignalerna blockeras. Därmed kan man äta starkare och starkare mat.

Toleransen för capsaicin måste byggas upp på nytt, om man inte äter stark mat på ett tag. En del människor tål av naturen stark mat bättre än andra, då de har färre smaklökar än genomsnittet av befolkningen.

Läs också:

Livsmedel

Varför äter man alltid stark mat i tropikerna?

1 minut
Kroppen

Nytt dietpiller avlägsnar ohälsosamt fett

2 minuter
Mand holder om fedt på maven
Kroppen

6 skäl att älska ditt fett

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj