Chili
Människan - Kroppen

Varför kan somliga vänja sig vid att äta chili?

Smärtsignalerna blockeras, om man ständigt äter chili

Den ”starka” ingrediensen i chili heter capsaicin, och den framkallar svett i pannan och en brinnande känsla i munnen.

Ämnet verkar på de nervändar i munnen, näsan, magen och huden som sänder signaler till hjärnan, när vi bränner oss eller när huden blir irriterad. Nerverna signalerar genom att frige ett särskilt ämne: substans P.

Äter man regelbundet chili, töms nerverna på substans P, så att smärtsignalerna blockeras. Därmed kan man äta starkare och starkare mat.

Toleransen för capsaicin måste byggas upp på nytt, om man inte äter stark mat på ett tag. En del människor tål av naturen stark mat bättre än andra, då de har färre smaklökar än genomsnittet av befolkningen.

Läs också:

Hälsa

Vetenskaplig och hälsosam viktnedgång

0 minuter
Kroppen

Börjar alla nysa när de ser mot solen?

0 minuter
Cirkulation

Får du blåmärken lätt? Här är förklaringen

2 minuter
Mest populära

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!