Shutterstock

Varför har alla hem sin speciella lukt?

När jag har varit borta ett par dagar och kommer hem har mitt hus en alldeles speciell lukt. Varifrån kommer den?

Lukten i ett hem kommer från en kombination av husets konstruktion och inredning samt alla de olika doftämnen som alltid förekommer. Husets uppvärmning, luftfuktigheten, toaletten och avloppssystemet bidrar exempelvis till ditt hems särskilda lukt.

Till det kan läggas bland annat elektriska apparater, möbler och växter. Rengöringsmedel och livsmedel påverkar också doften, och inte minst de boende har sin särskilda doft.

Djur och mat dominerar lukten

© Shutterstock

Matlagning och urvalet av kryddor dominerar hemmets arom. Gurkmeja, spiskummin, cayennepeppar och kanel är några av de mest potenta doftspridarna.

© Shutterstock

Även husdjur bidrar till hemmets lukt. Det gäller inte bara en blöt hund eller en gammal kattlåda. Många djur avger dofter som en del av sin kommunikation.

Eftersom det finns så många samverkande faktorer blir resultatet att två hem aldrig luktar exakt likadant.

Hemmets lukt följer näsan

Gäster brukar omedelbart uppfatta hemmets lukt, medan de boende själva sällan tänker på den, eftersom deras luktsinne har anpassat sig och bortser från permanenta dofter.

När man har varit bortrest och kommer hem har luktsinnet ”nollställts”, vilket gör att man upplever hemmets unika lukt på samma sätt som en gäst gör.