Forskare anser att bland annat elefanter också gråter som ett slags känslouttryck.

© SHUTTERSTOCK

Varför gråter vi?

Har gråt en positiv effekt på kroppen? Finns det olika slags tårar?

4 januari 2018 av Redaktionen

Vi människor använder generellt gråten som en slags säkerhetsventil för att ge luft åt mycket starka känslor.

Forskarna är dock inte eniga om hur de salta dropparna på kinden konkret gagnar oss.

Normalt har tårar till uppgift att fukta och rensa ögonen, men när vi gråter får tårarna en ny biokemisk sammansättning och innehåller bland annat mycket stresshormoner.

Därför menar biokemisten William H. Frey II vid University of Minnesota, USA, att gråt kan vara ett sätt att rena kroppen från de hormoner som frisätts under stora känsloutbrott.

Andra forskare anser att gråten snarare tjänar ett socialt syfte och är ett sätt för oss att berätta för omvärlden att vi behöver tröst och omsorg.

TITTA IN I KROPPEN med en prenumeration på Illustrerad Vetenskap

Gråt kommer ut genom näsan

Tårkörtlarna sitter under det övre ögonlocket utanpå ögat. Varje dag bildas cirka en liter tårar. När vi gråter avges extra många tårar som rinner genom tårkanalen i den inre ögonvrån och vidare ned i näsan

Vi luktar tårar 

Enligt en undersökning vid Weizmann Institute of Science i Israel kan man också känna doften av andras tårar. Forskarna samlade tårar från kvinnor som var ledsna och lät män lukta på dem.

Männen reagerade genom att bilda mindre manligt könshormon, visade mindre intresse för bilder av kvinnor och tappade sexlust.

Forskarna vet ännu inte om den minskade sexlusten är en mekanism som ska få mannen att vara mer omhändertagande mot en gråtande kvinna istället för att betrakta henne som en möjlig partner han ska göra intryck på.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: