Shutterstock

Varför gör mensvärk så ont?

Mens är en naturlig del av kvinnors biologi, men varför är det obehagligt eller till och med smärtsamt att ha mens? Och kan smärtan avvärjas?

De allra flesta kvinnor har upplevt mensvärk och upp emot 14 procent har så ont att de måste stanna hemma från jobb eller skola.

Enligt McGills smärtskala kan menstruationssmärta överträffa både tandvärk och kronisk ryggsmärta, benfrakturer och stukningar. Smärtan visar sig främst i form av kraftiga magkramper, men kan även sprida sig till låren och nedre delen av ryggen.

Orsaken till mensvärken återfinns i livmoderslemhinnan, som bryts ner för att frigöra obefruktade ägg. Nedbrytningen frisätter en grupp hormonliknande ämnen som kallas prostaglandiner.

Prostaglandinerna drar ihop blodkärlen och orsakar smärtsamma muskelsammandragningar i livmodern, vilket hjälper till att driva ut ägget och slemhinnan. Blodflödet i livmodern försämras och syretillförseln till cellerna minskar, vilket sannolikt förvärrar smärtan.

Frukt och grönsaker kan lindra smärtan

Mensvärk kan lindras med värktabletter, p-piller och antiinflammatoriska medel, exempelvis ibuprofen. Men medicinen är förknippad med biverkningar som illamående och ömhet.

Ett mer ofarligt sätt att minska mensvärk är en antiinflammatorisk kost med mycket frukt och grönsaker. I en klinisk prövning upplevde testpersoner som åt en växtbaserad kost med låg fetthalt betydligt färre och kortare mensvärk än övriga testdeltagare.