Varför gör inte solen huden ljus?
Vår hud blir mörkare av solen. Varför är det så? En mörk färg suger ju till sig mer värme?

Det stämmer att mörka färger suger till sig mer värme än ljusa färger. Det märks till exempel tydligt, om man har en mörk skjorta på sig en sommardag. Värmen utgör dock bara en del av solstrålningen. Den kommer från den långvågiga delen av solens strålning, men den allra farligaste delen av solskenet är den kortvågiga, ultravioletta strålningen.
Den innehåller så mycket energi att den kan tränga djupt ned i vävnaderna och orsaka skador. Naturen har därför utvecklat ett ämne som skyddar mot de farliga kortvågiga strålarna. Det heter melanin, och det är detta ämne som färgar huden brun efter att man har vistats i solen.
Melanin bildas i överhudens pigmentceller. Här lägger det sig som ett skyddande lager över cellkärnorna i huden, så att inte deras arvsmassa tar skada. Denna uppgift löser melaninet ytterst effektivt, eftersom det klarar att bromsa så mycket som upp till 90 procent av solens ultravioletta strålar, innan de tränger ned i läderhuden och skadar vävnaden.
Den solbruna färgen försvinner efterhand på grund av att pigmentceller hela tiden stöts bort av kroppen. Hela överhuden förnyas således inom loppet av en månad, och det mesta av sommarens bruna färg är därför borta inom loppet av några månader.