Varför gör det ont att få sprit i ett sår?

Oavsett om det är ett skrapsår på ett knä eller en spricka i fingret, är det ytterst smärtsamt om det kommer sprit i ett sår. Varför svider det så mycket?

© Shutterstock

Sprit dödar mikroorganismer och används därför till att rengöra öppna sår och för att undvika inflammation. Men samtidigt är spriten rena självplågeriet, eftersom behandlingen ger en brännande smärta i såret.

Smärtan beror på att desinficerande sprit vanligtvis innehåller 75-85 procent etanol. Den höga halten alkohol aktiverar speciella nervceller som skickar smärtsignaler till hjärnan.

Nervcellerna har en receptor kallad vanilloid receptor-1, som normalt bara aktiveras vid höga temperaturer – som exempelvis när du bränner dig på spisplattan.

Ren sprit bränner i halsen

När receptorn kommer i kontakt med etanol sänks aktiveringstemperaturen till 34 grader – det vill säga lägre än vår kroppstemperatur. Och det resulterar i att vi upplever sveda och en brännande känsla när sår rengörs med sprit, eller när handsprit kommer i kontakt med en spricka på fingret.

Receptorn aktiveras också när vi dricker stark alkohol, som exempelvis whisky eller Fernet Branca, vilket är orsaken till att spriten bränner lite i halsen. Vi får däremot inte den känslan när vi dricker öl eller vin därför att alkoholprocenten är för låg för att aktivera receptorerna.