Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kvinnor gäspar

Vetenskapen förklarar: Därför gäspar vi

Det kan kännas både oemotståndligt och oundvikligt när lustan att vrida käkarna ur led smyger sig på. Men varför gör vi de stora okontrollerade luftintagen? Vetenskapen försöker ge oss svaret.

Kevin Grieve/Unsplash

Varför gäspar vi?

Alla människor gäspar cirka 20 gånger varje dag. Men varför?

Den vetenskapliga förklaringen bakom de långa, djupa gäspningarna är inte direkt huggen i sten. För forskare vet inte helt säkert varför vi gäspar.

En av förklaringarna har i många år varit att vi gäspar därför att syrenivån i våra lungor är för låg. Gäspningen är därför hjärnans sätt att sätta i gång ett stort intag av nytt, friskt syre.

Men foster gäspar också, vilket förundrar forskarna, eftersom de inte andas in syre genom lungorna i livmodern.

Gäspningar kyler ned hjärnan

En annan och nyare förklaring till gäspningar är att de är viktiga för att hålla vår hjärna nedkyld. Gäspningar ökar hjärtrytmen, blodgenomströmningen och ansiktsmuskulaturen, som alla bidrar till att kyla ned vår biologiska dator.

En tredje förklaring till den käkvridande rörelsen är att gäspningen är en urgammal tradition.

Du kopierar till exempel inte din kollegas trötthet, utan öppnar munnen på vid gavel därför att du omedvetet deltar i en urgammal ritual, som har utvecklats hos människogrupper för att hålla sig vakna och på vakt mot faror.

Gäspningar smittar

Vi gäspar inte bara för att hjälpa hjärnan. Gäspningen är en universell reflex som smittar därför att vi är i stånd att känna empati för andra människor.

Men den smittsamma gäspningen smittar inte alla. I en annan studie kom man fram till att barn under fem år inte smittas av videoklipp med gäspande personer. Och att barn under sex år inte kan låta bli att gäspa när någon läser högt en historia om att gäspa.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj