Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Människan - Kroppen

Varför får kvinnor menstruation samtidigt

Jag är kvinna och gör just nu lumpen. Jag och de andra kvinnorna (sju stycken) konstaterade att vår menstruation synkroniserats efter några månader. Vad beror det på, och vad är det som avgör vems mens som alla andra skall rätta sig efter?

Fenomenet med samtidig menstruation är välkänt. Det uppträder bland kvinnor som bor eller arbetar nära varandra. Orsaken finns sannolikt i de så kallade feromonerna. De är enkla organiska föreningar som liknar hormoner men är luftburna. De flesta levande varelser utsöndrar feromoner. Vissa djur utsöndrar dem om de är skadade. Dessa ämnen varnar andra för att det är fara på färde och att de skall fly undan. I en rad undersökningar från 1990-talet har forskarna visat att även kvinnor skickar ut speciella feromoner i samband med sin menstruationscykel. Det rör sig om minst två olika ämnen. Det ena utsöndras efter menstruationen men före ägglossningen. Det verkar förkortande på andra kvinnors cyklar. Det andra ämnet utsöndras under och efter ägglossningen. Det förlänger andra kvinnors menstruationscykel. Om en grupp kvinnor vistas tillsammans en stor del av dagen under en längre tid, kommer koncentrationen av feromoner i luften runt omkring dem att bli relativt hög, och de kommer alla att påverkas av den. Förhållandet mellan feromonernas koncentration avgöra då hur den gemensamma menstruationscykeln blir. I djurvärlden har synkronisering av menstruationen, eller löptiden som man kallar den, uppenbara fördelar. Den förhindrar att några honor börjar löpa före de andra och på så sätt får ett försprång. Samtidigt likriktar den en grupps aktiviteter så att medlemmarna inte hela tiden måste ha uppgörelser i samband med kurtiseringen. Det är förmodligen en rest av dessa förhållanden som gör sig gällande hos kvinnor som lever i grupp.

Läs också:

Människan

5 myter om män, kvinnor och graviditet

8 minuter
Cirkulation

Ny forskning: Blodtrycket ökar tidigare hos kvinnor än hos män

5 minuter
PMS
Kroppen

PMS kan ge självmordstankar

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj