Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Varför blir man trött efter att man har ätit?

Varför blir man trött efter att man ätit?

Det finns flera skäl till att du blir trött efter en måltid. Och faktum är att det finns en viss typ av mat som gör dig riktigt sömnig.

Mat ger dig inte alltid förnyad energi

Det verkar logiskt att mat skulle göra oss pigga och rastlösa, eftersom vi tillförts energi, men så förhåller det sig inte. Det beror förmodligen på att våra förfäder var tvungna att vara vakna och uppmärksamma när de skaffade mat, medan det i gengäld var meningsfullt att spara på energi genom att lägga sig och sova, så snart de hade intagit den svårfångade födan.

En viss typ av mat gör dig extra trött

Livsmedel som innehåller mycket protein och kolhydrater kan få människor att bli mer trötta än exempelvis livsmedel som innehåller mycket fibrer.

Generellt sett känner man sig trött efter en måltid eftersom kroppen producerar mer serotonin. Serotonin finns främst i matsmältningssystemet och i det centrala nervsystemet, och det spelar en roll i regleringen av humör och sömnmönster.

Aminosyran tryptofan finns i många proteinrika livsmedel och den hjälper kroppen att producera serotonin. Kolhydrater hjälper kroppen att absorbera tryptofan.

Precis som vissa livsmedel kan göra dig extra trött kan också tidpunkten då du äter under dagen ha betydelse för hur trött du blir efter måltiden. Vår inre klocka kan påverka hur vi känner oss efter en måltid. Enligt The National Sleep Foundation har människan vanligtvis en lägre energinivå klockan 14.00 på dagen och klockan 02.00 på natten.

Dålig sömn kan öka effekten av måltiden

Dåliga sömnmönster kan göra dig trött efter att du har ätit. Anledningen är att kroppen känns som att den vilar sig. När kroppen upplevs som att den befinner sig i ett vilotillstånd resulterar det i trötthet, särskilt om man har sovit dåligt natten innan.

Läs också:

Kroppen

Därför blir du trött av frisk luft

2 minuter
Hjärnan
Hjärnan

Butikerna lurar din hjärna

4 minuter
Lakrits
Cirkulation

Älskar du lakrits? Det svarta godiset kan döda dig

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj