Shutterstock

Varför blir man trött av att sova länge?

Varför är jag oftast trött, när jag stiger upp sent på helgen – jag borde ju vara extra utvilad?

Det beror på att vi inte sover lika mycket alltid. Vår sömn skall helst stämma överens med vår inbyggda biologiska klocka, som tickar i dygn om cirka 25 timmar. Den ser till att kroppen är fysiologiskt inställd på antingen vila eller aktivitet.

Hormonproduktion, kroppstemperatur och nervsystem följer detta fasta mönster dygnet runt. När vi stiger upp samma tid varje morgon, nollställs den biologiska klockan, och vi fungerar optimalt. Sover vi längre, bringar vi oreda i systemet och får en sömn av dålig kvalitet, på grund av att kroppen är inställd på aktivitet.

När vi vaknar långt ut på dagen, till exempel efter en sen fest, väger de extra timmarna sömn på förmiddagen alltså inte fullt ut upp den sömn vi gått miste om under natten.

Därtill kommer att vår kroppstemperatur vid den tidpunkten är på nedåtgående. Temperaturen rör sig upp och ned under dygnet. Den toppar runt lunch och faller därefter under eftermiddagen och kvällen, tills vi går och lägger oss.

Temperatur och sömnighet har alltså ett samband. Ju lägre temperatur, desto sömnigare blir vi. Därför kan man ofta känna ett starkt behov av att sova igen, även om man sovit igenom hela förmiddagen efter en glad kväll och natt på stan.