Shutterstock

Varför blir baksmälla värre med åldern?

I takt med att jag blir äldre krävs det allt fler dagar av återhämtning efter en fest. Varför är det så?

Forskare har svårt att lista ut exakt varför baksmällan blir värre med åldern. En del av förklaringen verkar dock finnas i kroppens förmåga att bryta ner alkohol.

I takt med att vi blir äldre saktar vår ämnesomsättning ner. Konsekvensen är att vi lättare går upp i vikt, liksom att förmågan att bryta ner alkohol blir mindre effektiv.

Alkohol bryts ner främst i levern, där enzymer initialt omvandlar alkohol till acetaldehyd - ett gift som är mellan 10 och 30 gånger giftigare än själva alkoholen. Lyckligtvis utsöndrar levern enzymet acetaldehyddehydrogenas som omvandlar den giftiga acetaldehyden till ofarligt acetat.

Det finns dock gränser för hur snabbt alkohol och acetaldehyd kan brytas ner.

Gamla kroppar är torra kroppar

En genomsnittlig person förbränner ungefär ett standardglas alkohol, motsvarande tolv gram ren alkohol, per timme. Om vi dricker mer än så ökar koncentrationen av acetaldehyd i kroppen, vilket medför de skador som vi upplever som baksmälla.

Med åldern minskar leverenzymernas aktivitet och därför minskar kroppens förmåga att bryta ner acetaldehyd markant .

Äldre kroppar är också mer uttorkade. Därför ökar koncentrationen av alkohol och acetaldehyd snabbare, vilket ytterligare bidrar till baksmällan.