Varför är vissa personer myggmagneter?

De blodsugande myggen väljer ut sina extra aptitliga offer med hjälp av hundratals sensorer, som kan sniffa upp allt från din andedräkt till din blodgrupp på upp till 50 meters avstånd.

Shutterstock

En svärm myggor som intar terrassen kan förstöra en trevlig sommarkväll.

Om du känner att du är lite mer drabbad än andra när det gäller antalet kliande knölar på huden kan det faktiskt ligga någonting i det.

De blodtörstiga insekterna väljer nämligen inte ut sina offer helt slumpmässigt.

Vissa människor är speciellt aptitliga

Enligt vissa studier har omkring 20 procent av befolkningen oturen att vara särskilt utsatta och aptitliga för myggorna jämfört med övriga befolkningen.

Myggorna använder särskilda antenner som innehåller hundratals sensorer för att utse de mest attraktiva offren. Sensorerna kan registrera dofter och ämnen i utandningsluften, exempelvis koldioxid och aceton, på upp till 50 meters avstånd.

8 saker mygg attraheras mest av

Fysiologiska parametrar som kroppsvärme, lukt, utandningsluft och blodgrupp kan bidra till att locka till sig de tunnsnablade insekterna.

 • Färger

  Myggan ser bäst på seneftermiddagen, då ljuset inte är så skarpt. Mörka färger som svart, mörkblått och rött sticker ut och uppfattas bättre av myggorna.

 • Koldioxid

  Innehållet av koldioxid i utandningsluften har en lockande effekt på myggor. En hög ämnesomsättning ökar produktionen av koldioxid.

 • Kroppstemperatur

  Kroppstemperaturen spelar roll. Ju mer värme kroppen avger, desto mer lockande är den för myggorna.

 • Storlek

  Stora individer får fler myggbett för att de har fler celler och därför bildar mer koldioxid och värme.

 • Utandningsluft

  Myggor lockas av aceton, som de luktar sig till i utandningsluften från framför allt diabetiker, personer som fastar och personer som äter få kolhydrater.

 • Graviditet

  Gravida kvinnor får dubbelt så många myggbett som ickegravida. Det kan bero på storleken men också på att gravida bildar mer kroppsvärme och avger särskilda doftämnen.

 • Blodgrupp

  Myggor lockas av vissa blodgrupper. Studier har visat att myggor i genomsnitt landar nästan dubbelt så ofta på personer med blodgrupp O som på personer med blodgrupp A.

 • Motion

  Myggorna lockas också av mjölksyra, som bildas i musklerna vid träning.

Läs också:

Kroppen

Varför stammar vissa personer?

1 minut
Gravity
Kroppen

Tyngdlöshet är gift för våra celler

3 minuter
Kroppen

Vad händer med kroppen efter begravningen?

2 minuter

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!