Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

väckarklocka, säng, sovande person

Varför är vissa A-människor och andra B-människor?

Hur kommer det sig att vissa är pigga tidigt, medan andra helst vill sova länge?

Shutterstock

Sömnforskare har länge diskuterat om indelningen i A- och B-människor beror på något rent fysiologiskt, eller om det mer är en fråga om vana. En del tyder dock på att det är vår kropp som dikterar sovtiderna.

Det ser ut som om A-människor har ett mindre sömnbehov än B-människor, och att de har lättare att vakna och somna. Andra undersökningar har visat att en del människor har en naturlig dygnsrytm, som är längre än 24 timmar.

De har svårt att få sina dygn att passa med vanliga arbets- och sovtider. I ett försök att ”förlänga dygnet” går de sent till sängs och förvandlas därmed till B-människor. För övrigt pekar ett flertal saker på att det är lättare för en A-människa att byta vanor till B än tvärtom.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj