Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Människan - Kroppen

Varför är urin gul?

Urin kunde väl lika gärna vara brun, om jag till exempel druckit Coca Cola samma dag?

Urin utsöndras från njurarna och reglerar kroppens vätskebalans. Dessutom har urinen en viktig funktion som består i att utsöndra de avfallsämnen som uppstår vid nedbrytning av maten samt främmande ämnen som tas upp från tarmen. Att urinen är gul beror på färgämnen som utsöndras med gallan, när kroppen smälter fetter. En del av gallfärgämnena bryts ned i tarmsystemet, varefter de tas upp i blodet och till sist utsöndras med urinen, som därmed blir gul. De gallfärgämnen som stannar i tarmen bryts ned till färgämnen som gör avföringen brun. Att till exempel Coca Cola inte påverkar urinens färg beror på att färgämnena i nästan all mat bryts ned i kroppen. Vissa färgämnen kan dock passera genom kroppen och färga urinen. Ett sådant ämne är metylenblått, som används i vissa läkemedel och kan färga urinen blå. En annan färgförändring kan observeras efter ett stort intag av rödbetor, som ger rödaktig urin hos vissa människor.

Läs också:

Kroppen

Din kropp är okänt territorium

13 minuter
Kroppen

KÄNN DIN KROPP: Kvalster har sex i ditt ansikte

3 minuter
Kroppen

Så lindrar du smärtan från en brännmanet

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj