Shutterstock

Varför är musklerna ömma två dagar efter träning?

Jag hade flyt på gymmet, men så här två dagar senare är mina muskler stela och ömma. Varför är ömheten värre nu än direkt efter träning?

Muskelsmärta är vanligt efter ansträngande fysisk aktivitet. Ömheten uppstår vanligtvis en halv dag efter träning och toppar efter mellan 24 och 72 timmar.

Forskare har länge letat efter orsaken till att vi upplever en fördröjd muskelömhet. Tidigare förklarades ömheten med mjölksyra i musklerna, men den teorin gäller inte längre.

I dag tror forskarna att den fördröjda ömheten beror på ett inflammationsliknande tillstånd i musklerna som uppstår på grund av mikroskopiska skador på muskelfibrerna.

Sträckta muskler blir mer ömma

Muskelfibrer är särskilt känsliga för mikroskador när vi utför så kallat excentrisk muskelarbete, där musklerna belastas samtidigt som de sträcks ut. Studier har också visat att ömhet kan bero på skador på bindväven runt musklerna.

Reparationen är smärtsam

Efter träning kryllar det av immunceller som ska reparera muskelskadorna. Men deras arbete aktiverar också nervcellerna.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Träning skadar muskeln

Styrketräning ger mikroskopiska skador på muskelfibrer och bindväv. Det är särskilt så kallade excentriska övningar med utsträckta muskler som gör fibrerna sårbara för skador.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Celler reparerar skadorna

Immunceller i form av neutrofiler och makrofager strömmar till muskeln för att reparera skadan. Processen frigör ett antal inflammatoriska ämnen.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Inflammation signalerar smärta

Dessa ämnen samt immuncellernas aktivitet stimulerar nervcellerna runt muskeln. Nervcellerna skickar smärtsignaler till hjärnan som registrerar ömhet i musklerna.

Ovana övningar och mycket hård träning resulterar vanligtvis i fördröjd muskelömhet. Men i takt med att musklerna anpassar sig till typen av träning minskar ömheten.

Fördröjd ömhet i musklerna är svår att undvika när musklerna utsätts för en ny slags träning eller övning. Men med rätt försiktighetsåtgärder, som att dricka mycket vatten och värma upp innan träningen, kan ömheten begränsas.