Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

fingeravtryck, kod

Varför är inga fingeravtryck likadana?

Alla fingeravtryck är olika. Men hur är det möjligt att det finns 7,9 miljarder fingeravtryck i världen och ingen av dem är likadana?

Shutterstock

Fingeravtryck bildas under fostrets utveckling, och deras grundläggande mönster bestäms delvis av generna, medan detaljerna är helt slumpmässiga. När fostret är omkring tio veckor, svullnar fingertopparna upp till en kuddig vävnad, där blodkärl, bindväv och nerver sedan utvecklas.

Därefter avstannar tillväxten, medan själva fingret fortsätter att växa och efterhand kommer att absorbera eller ”sluka” fingertoppen. Ungefär samtidigt drar fingertoppens hud ihop sig i vågdalar, som skall göra huden flexibel och ge ett visst friktionsmotstånd, så att vi får bättre grepp om föremål.

Generna bestämmer hur dessa händelser inträffar i tiden i förhållande till varandra, och det kommer att prägla fingeravtryckets mönster. Börjar huden vecka sig innan upp-svällningen har slukats, bildas det många virvlar i fingeravtrycket. Sker dessa förändringar någorlunda samtidigt, uppkommer det i stället slingor.

Veckar huden sig mycket sent, får vi i stället bågar. De små detaljerna i hudens alla veck utformas emellertid helt slumpmässigt, och därför kommer inte ens enäggstvillingar att ha samma fingeravtryck.

Man kan jämföra detta med mönstret av glasskärvor, efter att en sten har krossat en ruta. Glasskärvorna sprids över ett ganska förutsägbart område, men där kommer de däremot att ligga helt slumpmässigt.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj