Shutterstock
Rande under oeje

Varför får jag mörka ringar under ögonen?

Vissa människor har alltid mörka ringar under ögonen, och andra aldrig. Själv har jag det bara ibland. Hur kommer det sig?

Mörka ringar under ögonen orsakas ofta av att fina mörka blodkärl syns genom den tunna huden på de nedre ögonlocken. Anledningen kan antingen vara att din hud är extra blek och genomskinlig, eller att ditt fettlager under huden är väldigt tunt.

Blek hy kan orsakas av för lite sömn eller stress, medan tunn och transparent hud ofta är genetiskt betingad.

Ett tunt lager fett under ögonen kan vara ärftligt, men det kan också bara bero på en generellt låg fettprocent eller åldrande.

Med og uden rande under oejnene

Mörka ringar kan försvinna om du till exempel undviker stress och får tillräckligt med sömn.

© Shutterstock

Både ärftlighet och livsstil ger mörka ringar

Var: Huden på de nedre ögonlocken som hos många är extra tunn och fin och därmed nästan genomskinlig.

Vad: Mörka ringar, som antingen orsakas av blodkärl under huden eller i vissa fall att huden innehåller extra färgpigment.

Hur: Mörka ringar kan bero på flera olika orsaker, exempelvis genetik, ålder, allergier, stress, vitaminbrist eller för lite sömn.

En tredje orsak till mörka ringar är vad hudläkare kallar periorbital hyperpigmentering, som beror på en lokal överproduktion av mörkt pigment i huden.

Det extra pigmentet är kroppens försök att skydda hudens dna från solens strålar. Om du är särskilt hårt drabbad kan en plastikkirurg hjälpa till med exempelvis laserbehandling.

Tendensen till mörka ringar förstärkas av mediciner som hormontabletter, antibiotika eller blodförtunnande medel. Störningar som vitaminbrist, nedsatt immunförsvar eller metabola problem är också möjliga förklaringar.