Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vad händer när manfår något i fel hals ?

Det kan vara riktigt obehagligt att få något i fel hals. Man kan inte andas och hostar och flämtar, men vad är det egentligen som händer i halsen?

Två rör går från vårt svalg ned i kroppen.

Främst sitter luftstrupen, som leder luft till och från lungorna, och bakom denna sitter matstrupen, som för mat, dryck, saliv och slem från näsa och bihålor ned i magsäcken.

I änden av tungan sitter ett lock, som kallas struplocket. Varje gång man sväljer fälls struplocket ned och stänger luftstrupen, så att den tuggade maten bara kan komma ned i matstrupen och inte i luftstrupen.

Det sker reflektoriskt, utan att vi behöver ägna det en tanke.

Det kan dock gå illa, till exempel om man pratar medan man äter eller om man lider av en sjukdom, som påverkar de nerver som styr halsens sväljmuskulatur.

Då kan det hända att struplocket inte stängs innan maten sväljs, och en del av den kan då hamna i luftstrupen i stället för i matstrupen – man har ”satt i fel hals”.

Den drabbade själv och eventuella närvarande tvivlar i regel inte på att något är fel.

Påverkan på slemhinnan i luftstrupen utlöser genast hosta, för att man skall få upp föremålet ur luftstrupen.

Den drabbade hostar och drar efter andan och kan bli illröd i ansiktet av ansträngningen.

Som regel lyckas man snabbt rensa luftstrupen, så att man kan äta vidare, men om man har försökt svälja en stor klump mat utan att tugga den eller muskulaturen i halsen är avslappnad på grund av rikligt alkoholintag, kan det hända att luftvägen blockeras.

Då finns det risk för kvävning.

Varje år registreras många dödsfall på grund av matbitar i luftstrupen.

I vissa fall tror man först att det är frågan om en hjärtinfarkt, då det inte syns några direkta tecken på blockering av luftvägarna, men vid obduktionen finner man en bit mat i luftstrupen.

Man tror att den därav följande kraftiga överstimuleringen av området kan medverka till ett reflektoriskt hjärtstillestånd.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj