Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vad är vattentortyr?

Jag har hört att vattentortyr skall vara en av de mest smärtsamma formerna av tortyr. Stämmer det, och vad går tortyren ut på ?

Shutterstock

Vattentortyr är verkligen en grym tortyrmetod. Den tillskrivs en europeisk advokat från 1600-talet. Hippolytus de Marsilis, som advokaten hette, hade lagt märke till hur droppande vatten kunde skapa håligheter i stenar. Det fick honom att vilja pröva droppandet på en människa. Därmed hade man uppfunnit ännu en metod att tvinga anklagade till erkännande i en tid då talrika tortyrmetoder var gängse förhörsteknik.

Offret för vattentortyren spänns fast så att han överhuvudtaget inte kan röra sig. Sedan droppas kallt vatten långsamt på en utvald del av kroppen. Pannan är det bästa stället. Fången kan se varje droppe komma och blir så småningom vansinnig. Droppandet på ett bestämt ställe på kroppen är mycket obehagligt – känselnerverna på det utvalda stället stimuleras så tätt och så långvarig att dropparna inom kort upplevs som oerhört smärtsamma.

En variant av vattentortyren går ut på att låta en kontinuerlig vattenström träffa offrets panna. Metoden är så plågsam att offret sällan kan uthärda den någon längre tid. Huruvida vattentortyr skulle vara en av de mest plågsamma tortyrformerna är omöjligt att avgöra. Varje form av tortyr är smärtsam och inte minst uttryck för en omänsklig grymhet, som efterlämnar mycket svåra psykiska och fysiska ärr hos offret.

Läs också:

Kroppen

Din kropp är okänt territorium

13 minuter
Kroppen

KÄNN DIN KROPP: Kvalster har sex i ditt ansikte

3 minuter
nb_u50 torture
Psykologi

Psykisk tortyr förlamar hjärnan

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj