Shutterstock
Man tics i ögat

Vad är tics i ögat?

Jag har flera gånger upplevt små ryckningar vid mitt ena öga, ibland i ett par dagar och andra gånger i flera veckor. Men varifrån kommer dessa tics?

Irriterande och varaktiga ryckningar i ena ögat är nästan alltid fenomenet muskelsammandragningar, som kan kännas som om någon mycket mjukt och försiktigt rycker i ögonlocket.

Muskulära tics beror på överaktiva muskelfibrer i musklerna runt ögat, som är kroppens snabbaste muskler och därför har lätt att vibrera.

Åkomman kan drabba båda ögonlocken, men studier visar att det oftast är det övre som utför de besvärande sammandragningarna.

Tics kan bero på livsstilen

Även om muskulära tics vid ögat i de allra flesta fall är ofarliga, kan det vara en bra idé att uppsöka läkare om de återkommer upprepade gånger.

Tics kan nämligen dyka upp som symtom på en stressig livsstil med exempelvis sömnbrist eller för mycket koffein, och en läkare kan föreslå förändrade rutiner för att avhjälpa tics.

Tre råd mod tics

Sömn

Ögontrötthet och för lite sömn påverkar ögonlockens muskler. Lägg undan alla skärmar eller sov lite längre på natten.

Koffein

Det uppiggande ämnet kan ge muskelsammandragningar. Minska intaget av kaffe eller cola-drycker.

Stress

En stressad kropp ökar musklernas benägenhet att röra sig. Fundera på din livsstil – eventuellt tillsammans med din läkare.

Botox stoppar irriterande ryckningar

I svåra fall av ofarliga tics, då livsstilsförändringar inte hjälper, kan läkaren ordinera en injektion med Botox. Botox är ett nervgift som även används vid ansiktslyft.

Botox nära ögonlocket förlamar nerverna och därmed musklerna. Effekten avtar dock efter tre till nio månader, sedan måste behandlingen upprepas.

Tics kan också dyka upp som en biverkan av läkemedel, och det händer i sällsynta fall att en neurolog behöver konsulteras för att undersöka om det kan finnas någon allvarliga underliggande orsak i hjärnan.