Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Strålar kartlägger kroppen i 3D

Kroppens inre undersöks med allt mer avancerade skanningsteknik så att vi nu bland annat kan se nervbanor och blodkärl med unik detaljrikedom.

GE Healthcare/Interfoto/Imageselect

När Wilhelm Röntgen år 1896 röntgade sin hustrus hand – och vigselring – tog det 90 minuter. I dag tar det några få sekunder. Och med hjälp av CT-skannrar som skapar ett snitt av kroppen framträder exempelvis pulsåder och kranium tydligare än någonsin.

GE Healthcare/Interfoto/Imageselect

Hög kvalitet - Lungans inre visar sig vid CT-skanning.

Detaljerad CT-skanning av friska lungor. Bilden skapas med hjälp av ett roterande röntgenrör som bildar tunna snittbilder av lungorna. En dator tolkar informationen från skanningen och omvandlar den till 3D-bilder.

Siemens Healthcare GmbH

Ljusshow - Röntgen får skelettet att lysa upp.

När röntgenstrålar träffar människokroppen absorberas röntgenstrålarna i olika grad i ben, fett, muskler och annan vävnad. Ben framträder som ljusa på röntgenbilder eftersom kalciumet i skelettet absorberar röntgenstrålarna bäst.

Hjärnan i färg - Upplysta vattenmolekyler kartlägger nervsystemet.

Magnetisk mätning av vattenmolekylernas rörelse i vävnaden kan omvandlas till färgrika bilder genom en teknik som kallas traktografi. Färgerna visar hur nervfibrerna rör sig – blått är upp och ned, grönt är fram och tillbaka och röd är tvärsöver.

GE Healthcare

Handavtryck - Ljus- och ljudskanning visar blodkärlens arkitektur.

Bilden till vänster är en rå skanning av samtliga blodkärl i handen som skapats med hjälp av ljus- och ljudvågor – så kallad fotoakustisk tomografi. På bilden till höger markerar färgerna blodkärlens tjocklek. Metoden gör det möjligt att snabbare hitta exempelvis åderförkalkningar.

Yoshiaki Matsumoto

Hjärtslag - MRI-skanner fångar upp farliga hjärtsjukdomar.

Skanning med hjälp av magnetism och radiovågor (MRI) visar blodtillförseln till (blå och grön färg) och från (röd och gul färg) hjärtat i 4D. Ju ljusare färg, desto snabbare flyter blodet. Metoden gör det möjligt att upptäcka hjärtsjukdomar betydligt tidigare.

Arterys

Ljus i huvudet - Radioaktiva spårämnen avslöjar hjärnans aktivitet.

Under PET-skanningen lyser hjärnan upp med hjälp av ett radioaktivt spårämne som injiceras i blodet. Rött och gult indikerar hög aktivitet, medan blått och grönt indikerar låg aktivitet. Områden som drabbats av sjukdom lyser upp med starkare färg än normalt.

CENTRE JEAN PERRIN/ISM/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Läs också:

Kroppen

Vetenskapen undersöker: Kan man verkligen lösa upp ett lik i syra?

2 minuter
Sex

3 skäl till att våren väcker din sexlust

3 minuter
Kroppen

Din hud är full av svett, fjäll och kvalster

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj