Stämmer det verkligen att… man kan få svart skelett?

Jag har läst att en del människor har svart skelett och tänder i stället för vita? Kan det verkligen stämma?

© Shutterstock & Lotte Fredslund

Ett svart skelett låter som hämtat ur en rysare, men för en liten grupp människor är det faktiskt verklighet.

Det besynnerliga fenomenet uppstår hos patienter som har behandlats med läkemedlet minocyklin. Medlet är både antibakteriellt och antiinflammatoriskt och används därför som antibiotika och mot artros, akne och andra inflammatoriska åkommor.

Minocyklin har dock sina biverkningar och patienter riskerar att vävnad och organ, däribland huden, läppar, ögon samt tänder och skelett missfärgas.

Missfärgningarna kan vara svarta, gråsvarta, grå, blågröna eller brunaktiga.

Färgförändringarna kan försvinna igen överallt utom i skelett och tänder. Forskare uppskattar att mer än 20 procent av de patienter som har taget minocyklin i mer än fyra år drabbas av missfärgningar i munnen eller i skelettet.

Vitamin bromsar missfärgning

De flesta fall av missfärgade tänder upptäcks hos tandläkaren, medan ett svart skelett oftast framträder först i samband med en operation.

Mörka färgförändringar i vävnad är vanligtvis ett oroväckande tecken, men missfärgning till följd av minocyklin tycks inte vara skadligt. Om din läkare har uppmanat dig att ta minocyklin, kan du med fördel komplettera läkemedlet med C-vitamin, som reducerar risken för missfärgningar.

Artrosmedel färgar skelettet svart

Nedbrytningen av läkemedlet minocyklin, som bland annat används mot artros och inflammation kan färga skelettet svart.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Minocyklin tränger in

Läkemedlet minocyklin (rött) är extremt fettlösligt och tränger därför lätt in i kroppens vävnad och vätskor. Där binder det sig bland annat till hemoglobin i blodet och kollagen i skelettet.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Nedbrytning färgar vävnad

Inuti benet kommer minocyklin i kontakt med syre och bryts ned. Det resulterar i ett par så kallade kininliknande ämnen som ansamlas i benet och leder till missfärgning.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Viktigt vitamin skyddar

Bildandet av de kininliknande ämnena i skelettet kan avhjälpas med C-vitamin. Vitaminet fungerar som en antioxidant, så att syresättningen av minocyklin – och därmed missfärgningen – bromsas.