Många människor knäcker fingrarna som en avslappnande (tvångs)handling, medan de som befinner sig i närheten ofta äcklas av det poppande ljudet från lederna.
Kanske har myten om att fingerknäckande orsakar ledvärk uppkommit som ett "skydd" mot äckelkänslorna. Det finns dock inga vetenskapliga studier som stöder uppfattningen – tvärtom.
I en undersökning från 2011 jämförde den amerikanske läkaren Kevin deWeber röntgenfotografier av händerna på 215 äldre människor som antingen regelbundet hade knäckt fingrarna under flera år eller aldrig hade gjort det.
Undersökningen visade inga tecken på att knäckandet skulle vara skadligt.
Ledvärkstudie gav pris i medicin
En inte lika vetenskaplig studie gjorde den amerikanske läkaren Donald Unger: Varje dag i 60 år knäckte han sina fingrar på vänster hand men underlät att göra det på höger hand.
Men inte heller detta tydde på att vanan ledde till ledvärk eller andra sjukliga tillstånd.
Däremot medförde den dedikerade undersökningen att han fick det crazy-betonade Ig Nobelpriset i medicin.
Bubblor skapar ljuden
Ljudet från fingrarna uppkommer när de på något sätt översträcks. Det kan ske genom att man lägger tryck på dem med den andra handen eller genom att sträcka ut armarna med fingrarna sammanflätade.
Rörelsen drar fingerbenen från varandra så att exempelvis kväve och koldioxid med en smäll frigörs i ledvätskan. Bildningen av bubblor åstadkommer det omisskännliga ljudet.
Efter cirka 20 minuter löser sig gaserna i ledvätskan på nytt och fingret kan knäckas igen.