Shutterstock
Flicka mat strand

Stämmer det att man inte bör bada precis efter en måltid?

Som barn fick jag alltid vänta en timme med att bada efter att vi hade ätit lunch. Var kommer den regeln ifrån och har den alls någon relevans?

Regeln om att det är farligare att bada kort efter en måltid är en myt.

Det slog läkare knutna till det Internationella livräddarförbundet fast 2013 efter en grundlig genomgång av den vetenskapliga litteraturen. Läkarna skriver till och med att det inte finns skuggan av bevis för att en full mage ökar risken att drunkna. Samma slutsats kom Amerikanska Röda korset fram till i en liknande studie från 2011.

Myten bottnar i två missförstånd

Ändå lever myten vidare och den grundas oftast på två olika teorier.

Enligt den ena versionen dras blodet ut från magen till armar och ben, varpå den uteblivna matsmältningen ger kramper. Den andra versionen går ut på att blodet tvärtom dras från armar och ben till magen, så att man inte har kraften att simma.

Även om fysiologiska studier har visat att det rent faktiskt dras extra blod till magregionen i samband med matsmältning, så handlar det om så små mängder att det inte har något inflytande på kroppens prestationsförmåga, som exempelvis förmågan att simma.

Myten kan spåras tillbaka till den första utgåvan av scouthandboken, Boy Scout Handbook, från 1910.

Om du inte lägger in en minst 90 minuter lång matsmältningspaus efter en måltid, varnar boken, så är risken att drunkna överhängande. Boken inpräntar till och med att det i så fall "...är din egen skuld".

Tre råd förhindrar drunkningsolyckor

Världshälsoorganisationen, WHO, har kartlagt de viktigaste orsakerna till drunkningsolyckor – och en måltid mat är inte med på listan.

Barn strand
© Shutterstock

1. Håll barnen under uppsikt

Barn från ett till fyra år toppar statistiken över drunknade i världen. Orsaken är ofta bristande uppsikt. WHO uppmanar dessutom till bättre fysiska avskärmningar mot vattnet.

Strand solglasögon drink
© Shutterstock

2. Blanda inte alkohol och bad

Alkohol och bad är en farlig cocktail. WHO pekar ut alkohol och droger som faktorer som gör speciellt unga män övermodiga och inkapabla att rädda sig själva om olyckan är framme.

Simhall barn
© Shutterstock

3. Kom ihåg att ta simlektioner

Många människor lär sig aldrig att simma. Det gäller även personer som arbetar på vattnet och det syns i statistiken. Lyckligtvis hamnar simning på skolschemat i allt fler länder.