Shutterstock
Spermier, ägg, befruktning

Spermier ändrar simstil när de närmar sig ägget

Forskare hoppas att en ny upptäckt kan leda till bättre fertilitetsbehandling.

Det är en ihärdig myt att spermier bara ångar på framåt tills den snabbaste och starkaste vinner kapplöpningen om att befrukta ägget. En ny studie vid Cornell University i USA, indikerar att spermiernas beteende nära ägget mer liknar en parningsdans än ett dragrace.

Under den första delen av resan simmar miljontals spermier rakt fram, men den kalciumhaltiga miljön i äggledaren utlöser så kallad hyperaktivitet bland de celler som når så pass långt.

Detta orsakar en förändring i spermiernas beteende från symmetriska till asymmetriska rörelser i mer cirkulära mönster som optimerar deras chanser att lokalisera och befrukta ägget.

Studien genomfördes in vitro, det vill säga utanför människokroppen, där avancerade datorchips med mikroskopiska kanaler simulerar ett reproduktionssystem. Processen observeras under ett mikroskop och med hjälp av höghastighetskameror.

Forskarna hoppas att denna nya insikt i spermiers navigeringsmekanismer kommer att leda till effektivare fertilitetsbehandlingar för både människor och boskap.